Een presentatrice is schoon van zichzelf

"Hoe is het met je liefdesleven?" Het blijft stil. "Luister je?", dringt ze aan. Weer geen antwoord. Dan met stemverheffing: "Hoe is het met je liefdesleven?" Ja, je kunt van Patricia Paay zeggen wat je wilt, maar doordouwen kan ze. "Ikke ben zes jaar vrijgezel", hapert de getormenteerde beautycoach en visagist Thijs Willekes. Paay valt van verbijstering achterover. "Vrijgezel? Zo'n knappe man?!"

"Ja, dat zit zo", legt Willekes uit, "ik heb een soort van smetvrees. Ik vind mensen al gauw vies." Paay: "Hoe kan dat nou als visagist?!" Willekes: "Presentatrices zoals jij, of wat je ook bent, zijn schoon van zichzelf, maar veel andere mensen niet." We zijn te gast bij John Kattenberg, die op zijn beurt weer Paay en Willekes over de vloer heeft. En dat allemaal vanwege 'Ik kom bij je eten', een show waarin RTL-sterren 'spontaan' aanschuiven bij andere min of meer bekende Nederlanders. Dit keer dus bij visagist in ruste Kattenberg. Erg verrast staat hij achter de deur het duo al op te wachten. Met een kroontje op zijn hoofd.

Maar waarom ging Paay eerst langs gaat bij Willekes? Was het omdat ze haar zinnen had gezet op die kekke zonnebril en jas die ze even mocht passen? Of was het vanwege haar prangende haarvraagstuk? "Vind je", vraagt ze Willekes, "dat oudere vrouwen hun haar lang mogen dragen?" De beautycoach, eveneens rijk gecoiffeerd, meent van wel. Wat een raadselachtig treffen toch tussen Haar & Haar. Wat doet die Willekes eigenlijk? Visagist van `Holland's next topmodel' en 'Miss & Mrs Perfect', zegt de voice over. Dan valt het kwartje. Allebei RTL-programma's. Reclame voor RTL bij RTL. Hoe slim.

Dat is het bijzondere aan dit 'verrassings'-programma: niets wordt aan het toeval overgelaten. Houdt de Tros-show 'Met je neus in de boter' de schijn van ongekunsteldheid nog hoog, RTL 4 weet alles van tevoren zo te bekokstoven dat iedereen ruimschoots aan zijn trekken komt: de presentatrice, de gast en de sponsor. Als een mantra klinkt het onophoudelijk door de uitzending: dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door C1000.

Harm-Jan Bloem, werknemer van die supermarktketen, mag de barbecue begeleiden die vast onderdeel is van de show. Dit keer wordt een oldtimerclub verrast. Bloem heeft een netelig vleesprobleem bij de kop: aanfikkend bot. "De karbonade eerst direct op het vuur leggen, daarna indirect weghalen", is zijn dwingende advies.

Maar terug naar het oergezellige etentje van Kattenberg, Willekes en Paay. Staat er al iets op tafel? Nee. Willekes is nog steeds druk aan het kokkerellen: couscous en Indische kip. Paay zit intussen op de bank Kattenberg uit te horen. "Weet je wat het is met al die typetjes die zich topvisagist noemen?", raast hij. "Ze hebben nog nooit een studio in Milaan gezien en denken dat ze God zijn. Make up-lesjes hebben ze gevolgd, goed voor een negen maanden beurs. Ik word er moe van en veeg mijn kont er mee af!" Dat krijgt die Paay er toch maar mooi uitgeperst.

Willekes' schort is in de fik gegaan, maar het eten is gelukt. Ze schuiven aan. Willekes met z'n smetvrees, Kattenberg met z'n woede en Paay met d'r haar. "Ik vond het een leuke middag", zegt ze nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden