Een politieke analyse is nog niet te vinden in staatskrant

Tunesiër koopt een dagblad bij een kiosk in Tunis. ( FOTO AFP)Beeld AFP

In de redactieruimte van Al Sahafa zend een televisie beelden uit van een demonstratie op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Ze zijn geschoten op het plein tweehonderd meter verderop.

„Al Sahafa is de officiële krant van Tunesië”, vertelt Nizar Hajbi, journalist bij de redactie binnenland. Tot vrijdag betekende dit dat de krant de lijn volgde van de verjaagde president Ben Ali. De directeur van de krant werd direct benoemd door het regime, censoren deden de rest.

Hoe gaat men bij Al Sahafa om met de kersverse persvrijheid?

Hajbi kijkt wat moeilijk. „De situatie is zeer, zeer gespannen op de krant.” Waarom blijkt enkele ogenblikken later, als er luid geschreeuw klinkt in het trappenhuis. Een journalist van in de dertig maakt zich los uit het groepje dat hem in bedwang houdt en vol in het gezicht spuugt van een deftig geklede man.

„Dat was de directeur van de krant”, zegt Hajbi terwijl de man haastig de trappen afdaalt. „Vanochtend hebben we hem gevraagd zich hier niet meer te vertonen.”

Enigszins beduusd veegt Guy Sitbon, die in de buurt van het groepje staat, een verdwaalde klodder spuug van zijn gezicht. „Ik lees hier nog steeds precies dezelfde stukken als uit de tijd van Ben Ali”, zegt hij wijzend op de krant van dinsdag tegen Hajbi. „Wat is hier in godsnaam aan de hand?”

Sitbon is die ochtend vanuit Parijs in Tunis gearriveerd. Van een aantal grote linkse media (Marianne, Le Nouvel Observateur, Mediapart) heeft hij een zak geld meegekregen en een missie: jonge journalisten werven voor een nog te stichten onafhankelijke Tunesische krant.

„Kom mee”, zegt Hajbi en op een tafel in de redactieruimte legt hij de twee kranten uit die er sinds de val van Ben Ali zijn verschenen. „Hier: ’In de stad Ariana wordt een nieuwe woonwijk gebouwd’”, zegt hij wijzend op een kop in La Presse de Tunisie, de Franse editie van Al Sahafa. „Er waren daar nota bene schietpartijen. Of hier: een rijtje wetsartikelen. Daar had een politieke analyse moeten staan. Het is allemaal te gek om los te lopen!”

In zekere zin weerspiegelt Al Sahafa de situatie in de nieuwe Tunesische regering. Een meerderheid van de eergisteren benoemde ministers bestaat uit getrouwen van voormalig president Ben Ali. Bij Al Sahafa is dat hetzelfde verhaal. Zowel de redactiechef als de directeur bleven gewoon op hun plek.

Als dat aan Hajbi ligt komt daar binnen de kortst mogelijke keren verandering in. „Het eerste wat wij als journalisten moeten doen, is die lui eruit schoppen.”

Een eerste stap werd reeds gezet. De aan Al Sahafa verbonden journalist Zyed El Heni (tevens een prominente Tunesische blogger) vertelt over de historische redactievergadering van eerder op de dag. „Daar hebben we de journalisten die te veel tegen de oude macht aanleunen gesommeerd om vanaf morgen thuis te blijven.”

Op de vergadering is verder bepaald dat redactie en directie vanaf nu strikt van elkaar gescheiden zullen zijn.

El Heni: „Ik heb de directeur daar per telefoon van op de hoogte gesteld. Als hij dan toch komt... Niet alle journalisten zijn bereid om hun opgekropte frustratie nog langer in te tomen.”

Volgens El Heni is het van eminent belang vanaf nu geen millimeter meer toe te geven op de nieuw verworven persvrijheid. „Al Sahafa blijft weliswaar een staatskrant. Maar wij zullen er vanaf nu zijn voor de burgers, niet voor de partij die toevallig aan de macht is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden