Een politiek compromis, dat vooral jagers pleziert

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens het debat over het voorstel van Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) voor een verbod op plezierjacht. Thieme vindt het voor het plezier doden van wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif niet meer van deze tijd. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens het debat over het voorstel van Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) voor een verbod op plezierjacht. Thieme vindt het voor het plezier doden van wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif niet meer van deze tijd.Beeld anp

Uit het hoorngeschal van de jagers, en de relatieve rust aan de zijde van de natuurorganisaties, kan geconcludeerd worden dat vooral de eerste groep baat heeft bij de minder strenge jachtregels die PvdA en VVD bij staatssecretaris Dijksma van natuur hebben bedongen.

De PvdA-bewindsvrouw had in haar nieuwe natuurwet opgenomen dat jagers een afschotplan moeten indienen alvorens ze op de vijf diersoorten van de zogeheten 'wildlijst' mogen schieten. Dat voorstel is door de coalitie onderuit gehaald.

Tijdens een Kamerdebat bleek gisteren dat de VVD tegen de gehele natuurwet dreigde te stemmen, als de paragraaf over de jacht zo streng bleef. Waarop de PvdA met een tussenvoorstel kwam. Jagers mogen zonder administratie vooraf op konijn, haas, wilde eend, houtduif en fazant blijven schieten, maar moeten wel achteraf rapporteren bij een zogenaamde Faunabeheereenheid.

Aantallen groot wild
Die provinciale faunabeheereenheden functioneren nu al als het gaat op populatiebeheer en schadebestrijding. Terreineigenaren, jagers, beheerders (natuurclubs) en boeren verzamelen daarin samen gegevens over aantallen groot wild, bepalen hoeveel wild een gebied aankan (zodat gewasschade en verkeersongevallen worden voorkomen) en stellen vervolgens het noodzakelijke en daardoor onomstreden afschot vast.

In het voorstel van PvdA en VVD wordt de taak van de faunabeheereenheden uitgebreid én de samenstelling verbreed. Jagers moeten voortaan hun opbrengsten uit de 'plezierjacht' bij hen aanmelden, en tegelijkertijd worden de eenheden uitgebreid met vertegenwoordigers van dierenwelzijnsorganisaties. Zij krijgen ook stemrecht.

Beperkte invloed
Dat kunnen organisaties als Natuurmonumenten zijn, die daarin nu al zitting hebben als het over het populatiebeheer gaat. Maar nu wordt ook het 'dierenwelzijn' een onderwerp waarop getoetst wordt. De Dierenbescherming is een nieuwe club die mag aanschuiven, en wil dat ook. Wat de invloed van zo'n organisatie op het beleid van de faunabeheereenheden zal worden, is ongewis. Maar als een van de vijf of zes partners zal die beperkt zijn.

VVD en PvdA zeggen dat met zo'n portefeuille 'dierenwelzijn' het toezicht op de plezierjacht wordt verbreed en verdiept. Toch lijkt het nieuwe plan in alles op een politiek compromis, dat jagers meer ruimte biedt, en 'maatschappelijke organisaties' in een moeilijk parket brengt. Hun achterbannen bestaan uit groene burgers die soms het doden van dieren en het eten van wild koppelen aan de trend van duurzaam voedsel.

Dierenwelzijn tijdens de jacht
Maar de meeste donateurs en leden maken zich vooral zorgen over het dierenwelzijn dat bij jacht volgens hen in het geding is. Ze accepteren nog wel dat 'hun club' meepraat over afschot in kader van schadebestrijding, al lag de medewerking van de natuurorganisaties bij het vergassen van honderdduizenden ganzen al een stuk moeilijker. Juist dat deel van de achterban zal grote moeite als hun organisatie meepraat over de voorwaarden van de plezierjacht. Jagen heeft in hun ogen nu eenmaal niets met beschermen van doen.

Wild zwijn op de Veluwe Beeld ANP XTRA
Wild zwijn op de VeluweBeeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden