Een plicht tot mantelzorg gaat te ver, een beetje druk volstaat

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Jeroen van den Oever, zorgbestuurder bij Vierstroom in Gouda, ging vorig jaar 'brutaal de barricaden op' met een proef om mantelzorg in drie verpleeghuizen in de regio te verplichten. De met het nodige vertoon afgekondigde plicht kon Vierstroom al in de proef niet waarmaken. Dat mag gewoon niet.

Dus hebben medewerkers van Vierstroom bij de intake van de 18 nieuwe bewoners op de proeflocaties gezegd dat het 'de gewoonte is' dat familie, vrienden of andere bekenden een handje komen helpen. Koken, spelletjes doen, de krant voorlezen of inspringen als de professionele medewerker handen tekortkomt - niet, zo zegt Vierstroom met nadruk, voor de zorgtaken. Uitgangspunt is zo'n vier uur per maand, die de familie onderling kan verdelen.

Afgaande op het massale protest van buiten tegen de proef, lag een mislukking voor de hand. Nederlanders leken wars van welke plicht dan ook. Maar de mensen die het betreft, blijken voor het overgrote deel geen probleem te hebben met het 'dringende advies' meer te doen dan het bezoekje aan vader of moeder. Voor mensen zonder kinderen of in het geval dat een familie het onderlinge contact heeft verbroken, staat een vrijwilliger klaar, maar die heeft Vierstroom nog niet hoeven inschakelen. En mensen die nog moeten uitrusten van de moeizame periode als hun ouders of partner nog thuis wonen, krijgen even tijd zich te herstellen.

Hoe klein de aantallen ook zijn, dit resultaat is veelzeggend. Ook zonder dat de hulp formeel wordt afgedwongen blijken familie en vrienden bereid zich te verbinden aan afspraken over een bijdrage aan het welzijn van de bewoners van het tehuis. Dat wekt vertrouwen nu Vierstroom de proef om gaat zetten in beleid.

De cliënten zelf gaan er ondertussen op vooruit als ze meer aandacht krijgen, zo hebben de verzorgenden vastgesteld. Dat is een belangrijke uitkomst, die nogal eens ondersneeuwt in het rumoer over de verplichting.

Het experiment is opgezet om de mensen de 'blos op de wangen' te geven. Professionele krachten kunnen dat niet alleen, hoe goed ze ook zijn en met hoeveel. De eigen kring speelt daar ook een grote rol in.

Bestuurder Van den Oever zou de morele verplichting die de mensen nu hebben wel willen omzetten in een echte plicht, maar dat is dus nergens voor nodig. Voor de zorgorganisatie moet ook die kant van het experiment een les zijn, net zoals sceptici ervan kunnen leren dat een beetje druk werkt, en dat dat zelfs positief wordt ontvangen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden