Een plek waar moeders een kans krijgen

(Trouw) Beeld Evelyn Hockstein / Polaris / HH/
(Trouw)Beeld Evelyn Hockstein / Polaris / HH/

In Somalië is echte gezondheidszorg nagenoeg afwezig. Een privé-ziekenhuis verwacht je er dan ook niet. In Hargeisa heeft één vrouw het voor elkaar gekregen een ziekenhuis te stichten.

Stijn Jaspers

,,Als iets moeilijk is, moet je gewoon harder je best doen”, zegt Edna Adan Ismail. De 72-jarige oprichtster van het Edna Hospital of Somaliland in Hargeisa weet precies wat ze wil en hoe zij dit moet bereiken. Aan de muur van haar kantoor prijken de oorkondes van internationale organisaties en doctoraten van Europese universiteiten.

In de wachtkamer zitten twee vrouwen met weeën. Ismail informeert naar hun situatie en sluit af met de wens ’Insj Allah’, dat in het Arabisch zoveel betekent als ’met Gods wil’. „Als het om bevallingen gaat komt het in Somaliland ook echt aan op Gods wil”, zegt Ismail. „De moeder- en kindsterfte behoort hier tot de grootste ter wereld. In het rapport ’State of World Population 2008’ van het United Nations Population Fund kun je lezen dat in Somalië 115 van de 1000 kinderen hun eerste verjaardag niet halen. Een zwangerschap is voor vrouwen levensgevaarlijk door het gebrek aan medische voorzieningen. Onder vrouwen bedraagt het sterftecijfer 1400 op de 100.000.”

Dramatische cijfers die Ismail niet accepteert. Zij weet dat het ook anders kan. Als voormalig adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en oud-minister van buitenlandse zaken van Somaliland heeft zij genoeg van de wereld gezien om te weten dat de gezondheidszorg in haar land nauwelijks functioneert.

Wie is die Edna Adan Ismail nu eigenlijk? In ieder geval een vrouw die het gelukt is om in Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland, een ziekenhuis voor moeder- en kindzorg te stichten. Een knappe prestatie aangezien de randvoorwaarden niet gunstig zijn in dit deel van de Hoorn van Afrika. Zo wordt Somaliland niet erkend als onafhankelijke staat, ontvangt het daarom geen bilaterale hulp en steun van de Wereldbank, en staat een corrupte regering echte ontwikkeling in de weg.

Zeven jaar geleden opende het Edna Hospital of Somaliland zijn deuren. Sindsdien zijn hier bijna 8000 baby’s geboren en hebben ruim 7500 vrouwen medische zorg ontvangen. Het ziekenhuis is gebouwd met steun van de Somalische diaspora en organisaties zoals USAID en Unicef. De operationele kosten worden gedragen door de stichting ’Vrienden van het Edna Ziekenhuis’ in de VS. Ook betalen patiënten een kleine bijdrage en worden inkomsten gegenereerd door een buurtwinkel die op het ziekenhuisterrein gevestigd is.

„Ik heb geluk dat ik tot de groep Somalische vrouwen behoor die de kans heeft gekregen zich te ontwikkelen en daardoor een stevige positie in deze maatschappij heeft veroverd. Zonder deze kans had ik mijn ziekenhuis nooit kunnen bouwen”, legt Ismail uit terwijl ze energiek door het ziekenhuis beent.

„Ik kan naar Djibouti of Doebai vliegen als ik medische zorg nodig heb. Negenennegentig procent van de vrouwen kan dat niet. Er is bijvoorbeeld in heel Somaliland niet één mammograaf beschikbaar die vrouwen kan screenen op borstkanker. Alle lof die ik krijg voor mijn ziekenhuis is natuurlijk prachtig maar er is nog zo veel werk te doen. Dit ziekenhuis is een begin en zeker niet de oplossing.”

Ismail blijft dan ook bescheiden: „Ik ben maar een oude vrouw die doet wat ze kan. Ik doneer mijn WHO-pensioen aan dit ziekenhuis en gebruik mijn netwerk en aanzien om de situatie voor vrouwen en kinderen te verbeteren. Ik moet wel als bevoorrechte hoog opgeleide vrouw, zou niet anders kunnen, want wie doet het anders?”

In dat laatste schuilt ook het grootste gevaar voor het Edna Hospital: Edna is het hospitaal. Nu beent zij nog door de gangen van het ziekenhuis maar wie zet haar werk voort? Daar wil zij zelf ook liever niet aan denken. Voorlopig is er in ieder geval één plek in deze regio van warlords en piraten waar moeders en kinderen een kans krijgen.

Edna Adan Ismail: ¿Ik ben maar een oude vrouw die doet wat ze kan.¿ (FOTO EVELYN HOCKSTEIN, HH) Beeld
Edna Adan Ismail: ¿Ik ben maar een oude vrouw die doet wat ze kan.¿ (FOTO EVELYN HOCKSTEIN, HH)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden