Een plek om tot rust te komen

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Bijna een jaar lang fotografeerde Astrid Huis de bewoners van Kempenhaeghe, een centrum voor mensen met een complexe vorm van epilepsie en bijkomende beperkingen. Zij volgde Gerard, Mossissa, Henk, Frans, Leo en Ricardo tijdens hun dagbesteding op de Strabrechtse Heide, bij Heeze (N-B).

"Wat me meteen opviel bij deze mannen was hoe zij zich daar volkomen op hun gemak voelden en van hun werkzaamheden genoten", zegt Astrid Huis. "Zij hebben daar helemaal hun plekje gevonden. Een van hen zei: 'Ik wil nergens anders meer werken'. Dat vond ik mooi om te kunnen vastleggen."

Via een buurvrouw die vanuit haar biologische groentetuin weleens samenwerkte met de bewoners van Kempenhaeghe kwam Huis in contact met het project. "Het klikte meteen met de mannen. Zij vonden het prachtig om gefotografeerd te worden."

Huis is behalve fotograaf ook planoloog en is geïnteresseerd in de effecten die een omgeving op mensen heeft en andersom. "Daar was in deze dagbestedingsplek zo duidelijk sprake van. Het is wetenschappelijk niet bewezen, maar ik denk wel dat de bewoners in die natuurlijke omgeving minder last van hun epilepsie hebben."

Na verloop van tijd merkte Huis dat de plek ook haar had veranderd. "Ik ben anders gaan fotograferen. Zelf kwam ik ook meer tot rust en kreeg oog voor andere dingen."

20 september opent de tentoonstelling van de foto's van Astrid Huis in de schaapskooi op de Strabrechtse Heide. Voor openingstijden zie de site www.astridhuis.com. Het boek 'Ik wil nergens anders' is verder te koop via photoqbookshop.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden