Een pleitbezorger voor echte godsdienstvrijheid

Sinds jaar en dag staat het islamitische bewind in Iran bekend als een heerschappij van hoge geestelijken, ayatollahs. Ayatollahs hebben een reputatie van religieuze onverdraagzaamheid, maar soms is die onverdiend. Vorige week bijvoorbeeld ging de ayatollah Abdol-Hamid Masoumi Tehrani dwars in tegen de officiële lijn van zijn land door het op een zeer bijzondere wijze op te nemen voor de minderheid van de bahais.

De bahai-godsdienst ontstond in de negentiende eeuw in Iran. Zelf zien de bahais hun religie als een moderne wereldgodsdienst die veel nadruk legt op tolerantie. Maar orthodoxe moslimgeestelijken beschouwen hen als afvalligen, omdat de grondleggers van het bahaigeloof met de islam braken. Volgens de strengste uitleg van de sharia verdienen geloofsafvalligen de dood, en niet alleen zijzelf maar ook hun nakomelingen.

Eindeloos zijn in Iran de discriminerende maatregelen tegen bahais. Jongeren kunnen bijvoorbeeld geen hoger onderwijs volgen. Volgens de bahais zitten er momenteel 115 Iraanse bahais gevangen enkel vanwege hun geloof. Dat de ayatollah Tehrani het voor de bahais opnam is geen verrassing. Hij is een pleitbezorger voor echte godsdienstvrijheid.

In september zei hij, na de moord op een vooraanstaande bahai: "Ik hoop dat er een dag komt dat in dit land sjiieten, soennieten, aanhangers van Zoroaster, christenen, joden, bahais en zelfs atheïsten gelijke rechten hebben en met gelijk respect behandeld worden. In een dergelijke samenleving bloeien de talenten."

Opvallend was vorige week de manier waarop Tehrani zijn steun tot uitdrukking bracht. Hij schonk aan de bahaigemeenschap een kalligrafisch kunstwerk, dat hijzelf had vervaardigd. Het was een in Arabisch sierschrift uitgevoerde tekst van de stichter van het bahaigeloof, de in 1892 overleden Baha'u'llah.

De tekst komt uit het heilige boek van de bahais, de Kitab-i-aqdas, en roept op tot verdraagzaamheid tussen de verschillende godsdiensten. Het kunstwerk krijgt een plaats in het hoofdkwartier van de bahais in de Israëlische havenstad Haifa, het destijds onder Turks bestuur staande ballingsoord van Baha'u'llah.

Tehrani beschouwt zijn initiatief als een 'uitdrukking van mijn sympathie en zorg voor al diegenen onder mijn medeburgers die een open geest hebben'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden