Een pittig debat, geen vrij worstelen

'Een flinke ros is een prima opvoedmiddel voor een kind.' 'Dit kabinet legt tenminste weer eens wegen aan!' 'De islam is een mooie, vooruitstrevende godsdienst, althans tot 400 jaar geleden.' 'Wij hebben besloten niet meer bij Blokker te kopen.' 'Wat is het verschil tussen steniging en de elektrische stoel?'

Het kan behoorlijk spetteren op de website van Trouw. Deelnemers aan de diverse discussiefora sparen elkaar niet. Het uitwisselen van meningen kabbelt soms een tijdje voort om ineens om te slaan in een hevig vuurgevecht. En af en toe eindigt het vocabulaire geweld in een bijna ontroerende verbroedering.

Strijden met woorden is weer helemaal in. Dat blijkt ook uit de podiumrubriek van Trouw op het net en in de krant. Niet dat het altijd met even veel argumenten gebeurt, en niet dat alle spelers de spelregels even goed eerbiedigen. Maar het debat is terug. De aanslagen van '11 september' en Pim Fortuyn hebben er mede toe bijgedragen dat een groeiend aantal mensen van hun hart geen moordkuil meer, maakt maar voor hun mening uitkomt. En schrijft of mailt naar de krant of zich in een discussiegroepje waagt.

Dat levert vaak boeiende leesstof op. Citaten van Pim strijden met teksten van Paulus en Prediker om 'de waarheid'. Meningen worden gestaafd met ervaringen 'bij ons in de supermarkt' of passages uit partijprogramma's. Wie een litanie houdt over allochtonen die zich onvoldoende aanpassen aan 'onze cultuur', wordt geattaqueerd met een venijnige treffer: ,,Onze cultuur? Maar wat was dan jóúw laatste bijdrage aan 'onze cultuur'? Nog iets van groot belang geschilderd of gecomponeerd de afgelopen tijd?''

Ruim twee weken geleden kwam op de Trouw-site een discussie op gang over de dreiging van Amerika om Irak aan te vallen. Binnen de kortste tijd ontspon zich een digitaal dispuut dat de wereld echte 'diplomaten' ontbeerde. Bush en Sharon, Arafat en Saddam Hoessein - het waren incompetente leiders die hun volk én de wereld kapot maakten. Al snel werd gereageerd dat Bush een 'dictator' was die 'de rest van de wereld zijn wil oplegde'. De tegenzet was dat Bush niet over één kam geschoren kon worden met 'monsters' als Saddam en Bin Laden en dat Nederland niet zo ondankbaar moest zijn jegens Amerika.

De reactielijn staat intussen roodgloeiend. Maar ook de Normen en Waarden, die pas een week op de website tot punt van discussie zijn verheven, ontlokken al aardig wat opmerkingen. De lezers van Trouw, die van de krant en de geregistreerde gebruikers van de website, willen graag hun ei kwijt.

En Trouw? De krant wil graag het debat met de lezer versterken, schreef hoofdredacteur Frits van Exter vorige week. De uitwisseling van meningen en gedachten moet worden geïntensiveerd, naast de bestaande mogelijkheid om per brief of e-mail te reageren op zaken die door de redactie dagelijks worden aangesneden en naast de podia op internet. Daarom introduceert Trouw vandaag op deze 'lezerspagina' een interactieve rubriek. Wekelijks wordt een stelling geplaatst met de oproep aan de lezers om daarop te reageren - per brief of e-mail of interactief in een discussie met andere lezers via internet. Een week later doet de redactie op deze plaats verslag van dat debat, dat voorzover het bijdragen via internet betreft voor iedereen te volgen is op de website van Trouw.

Er zijn enkele, eenvoudige spelregels. De belangrijkste is dat deelnemers hun mening over de stelling voorzien van argumenten - pittig en scherp (graag zelfs, maar op de bal en de niet op de man), maar wel een éígen mening, deskundigen komen al genoeg aan bod in de krant. 'Ja' of 'nee' is onvoldoende. Ervaringen die verband houden met de stellingen zijn ook welkom, maar verhandelingen die niet relevant zijn worden terzijde gelegd. En scheldkanonnades of discriminerende reacties worden niet geaccepteerd: het is een debat, geen potje vrij worstelen. De redactie, die alle bijdragen voor internet eerst bekijkt, treedt op als gespreksleider van het debat en zal zich zonodig in de discussie mengen. Daarvoor moet de redactie wel over naam en adres beschikken. Anonimiteit in de krant is, indien gewenst, mogelijk. De deelnemers op internet moeten zich aanmelden via een formulier op de website; hun adres is alleen bestemd voor de redactie en wordt niet zichtbaar voor andere deelnemers.

Discussies op de Trouw-site die al zijn afgesloten, zijn na te lezen op www.trouw.nl/podiumarchief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden