Een pijnlijk stuitje vraagt om onderzoek

Een half jaar na een valpartij schrijnt het stuitje nog steeds. Is daar iets aan te doen?

Leuk zo'n ligfiets, dicht bij de grond. Een lezer wilde het weleens proberen. Maar toen hij wilde remmen ging het mis, en stuiterde hij van de fiets af. Op zijn billen, twee keer op het asfalt. De coccygodynie (pijn in het stuitje) trok na een paar dagen weg, maar keert zes maanden na de val soms terug. Rechtop zitten op een harde houten stoel, dat kan hij niet meer ongestraft doen. Moet hij hopen dat de pijn vanzelf verdwijnt? Of toch maar naar de dokter of fysiotherapeut - misschien is het wel gebroken.

"Na een half jaar is de kans niet groot dat de klachten spontaan verdwijnen", zegt Barbara Groot Karsijn, (bekken)fysiotherapeut bij het Fysio Centrum Beilen. "Weefsel zou binnen vier tot zes weken herstel moeten laten zien." Een stuitje breekt niet snel, hoewel alleen een röntgenfoto echt uitsluitsel kan geven. Die kan de lezer via de huisarts aanvragen.

Als er geen breuk te zien is - in negen van de tien gevallen is dat zo - zou Groot Karsijn de lezer afraden verder het operatieve circuit in te gaan. "Er is van alles bekend over rugpijn, maar naar het stuitje is nog weinig onderzoek gedaan. Daardoor weten ook huisartsen of specialisten er niet alles van. Sommige chirurgen verwijderen het stuitje. Het is een staartbeen dus als bot heeft het geen nut meer, maar bekkenbodemspieren hechten er wel op vast. En die vormen samen met de buikspieren, middenrif en rugspieren je spiercorset. Daarom kan zo'n verwijdering de hele stabiliteit van iemand aantasten."

De kans is groter dat het stuitbeen van de lezer inmiddels scheefstaat. Zijn bekkenbodemspieren verkorten in de buurt van de scheefstand, en spannen zichzelf aan. "Omdat die als koppel werken met de buikspieren, kan het zijn dat die laatste spieren te weinig zijn gaan doen." In een aantal behandelingen kan de bekkenfysio dat verstoorde evenwicht helpen herstellen. "Ik zou de lezer afraden dat zelf te proberen, je moet maar weten hoe je de bekkenbodemspier ontspant en ook het aanspannen van de diep-dwarse buikspier, waar het hier om gaat, moet je aanleren. Wie zelf begint, loopt het risico het enkel erger te maken. Ik zou in ieder geval aanraden te kiezen voor een bekkenfysiotherapeut."

Groot Karsijn kan ook het stuitje rechtzetten, een korte pijnloze ingreep. Deze aanpak, afgekort tot nimoc, is nog experimenteel, maar in Beilen zijn de ervaringen positief. "Daarmee is het werk niet gedaan, want ook de spieren zijn zich verkeerd gaan spannen. Dat moeten we corrigeren." De doorsnee behandeling duurt negen sessies, alleen vergoed als men een aanvullende verzekering heeft.

Zelf een vraag stellen? Stuur een e-mail naar: gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden