null Beeld

Zelf doenMerel Kamp

Een piano of een badkamervloer slopen? Geef je oerdriften ruim baan

Merel Kamp

I felt like destroying ­something beautiful’, zegt acteur Edward Norton in de film Fight Club, nadat hij het gezicht van mooiboy Angelface (Jared Leto) grondig heeft verbouwd. Klussen is niet altijd constructief, net zomin de mens zelf. Was het niet Freud die zei dat we zowel door eros als door thanatos gedreven worden, het creatieve én het destructieve?

Niet lang geleden maakte ik zelf iets moois stuk. Dat viel nog niet mee overigens. Het ging zo: er moest een piano een bovenwoning uit. “Niemand wil hem hebben”, zei vriendin A., “Zelfs niet voor 0 euro”. Er was wel een vrouw komen proefspelen, maar behalve een ongewenste opvoering van heel het Amélie Poulain-repertoire leverde dat niets op.

Ik weet nu wat er in mij huist

Een piano verhuizen is duur en in Amsterdam komen er vergunningen voor de verhuislift bij kijken. “Uit elkaar halen en in stukken naar beneden?”, opperde ik naïef. We schroefden alle houten delen van de piano, verwijderden alle toetsen en stuitten op een enorm gietijzeren frame met daarop de snaren. Met een nijptang knipten we die een voor een los. Het had iets van een performance op een open dag van een kunstacademie. We pakten ieder een kant van het kale giet­ijzeren frame, zeiden we ‘één...twee...’ en gebeurde er niets. Het frame woog 700 Creusetpannen.

“Een slijptol!”, riep ik. Schijf na schijf versleet ik. In de kamer hing een dikke wolk staalstof. Zweet gutste, en rondom mijn bril en mondmasker was mijn gezicht gitzwart. Toen de schemering viel, knakte het frame eindelijk met een doffe klap doormidden. Evenals iets in mij, zou ik kunnen ­zeggen, maar dat is overdreven. Sinds die dag ben ik wél een ­ander mens, want ik weet nu wat er in mij huist: ik wílde dat het stukging en ging door totdat het zwichtte.

null Beeld

Klustips

Slopen vraagt om voorzorgsmaatregelen voor behoud van lijf en leden. Zorg altijd voor: een veiligheidsbril, handschoenen, een stofmasker, schoenen met stevige neuzen en gehoorbescherming.

Begin niet onbezonnen! Kijk goed hoe hetgeen je wilt ­slopen in elkaar zit. Als je een wandje of badkamervloer sloopt, check dan altijd of er geen water-, gas- of elektriciteitsleidingen in zitten. Haal voor de zekerheid de stroom en het water eraf als je twijfelt.

Als je voorziet dat het een stoffige bedoening wordt, zorg dan voor ventilatie en verlaat tijdens het slopen zo nu en dan de ruimte, zodat jij kunt ademen en het stof kan neerdalen. Wil je een deel van de ruimte stofvrij houden, scherm dit dan af met afdekzeil en een stofdeur.

Maak niet meer troep dan nodig. Begin als het even kan met demonteren. Dat is veiliger, schoner en kost minder energie. Ga pas als dat niet meer kan over tot slopen. En als je zover bent, sloop dan met hart en ziel. Grijp je kans om deze oerdrift in sociaal ­geaccepteerde vorm bot te vieren.

Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden