Een peuterspeelzaal die alleen op vrijwilligers draait? Mag niet

Sluiting dreigt voor 't Hinnepykje in Sneek, omdat de wet betaalde krachten voorschrijft

SNEEK - In Sneek kunnen ze er met hun verstand niet bij. Peuterspeelzaal 't Hinnepykje is al 35 jaar een begrip, en toch moet 'ie dicht. Want de opvang draait op vrijwilligsters. En dat mag niet: de leidsters mogen dan hun diploma's hebben, per groep kinderen moet er sinds 2011 één betaalde kracht zijn.

"Dit is een absurde situatie, dat snapt iedereen", zegt PvdA-wethouder Wigle Sinnema. "Dit is een peuterspeelzaal die alles goed doet, maar die toch niet goedgekeurd kan worden, alleen omdat ze de leidsters niet betaalt."

Daar komt bij, zegt Sinnema, dat het kabinet de mond vol heeft van het overlaten van allerhande taken aan burgers. Zelf probeert hij ook waar mogelijk de inwoners te motiveren zich in te zetten voor anderen. "Dit past niet bij wat wij willen, dit staat haaks op de beweging om meer te vertrouwen op burgers."

't Hinnepykje - Fries voor kuikentje - heeft momenteel zo'n zestig peuters. Van de achttien vrijwilligsters staan er veertien in vaste duo's op de groep, de andere vier vallen waar nodig in. "Het is een ontzettend leuke en hechte groep", zegt voorzitter Gerda Sluyter, die zelf ook een dagdeel de groep leidt. Ze zijn allemaal gediplomeerd, hebben vaak een andere baan, maar leiden met veel plezier een dagdeel per week onbetaald een peutergroep.

"Ze zijn allemaal vrijwillig. Dat is het bijzondere, en tegelijk het probleem", analyseert Sluyter. Tot 2011 konden speelzalen helemaal op vrijwilligers draaien. Maar omdat de kwaliteit omhoog moest, schrijft de wet voor dat in een peuterspeelzaal ook betaalde krachten moeten werken, minimaal één per groep.

De wet is zo duidelijk als wat, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink (de belangenorganisatie van ouders in kinderopvang en peuterspeelzalen). Hij kan zijn oren bijna niet geloven dat er, ruim twee jaar na invoering van de nieuwe regels, nog een speelzaal is die die wet aan zijn laars lapt, en een gemeente die dat tot nu toe tolereert. "Vrijwilligers komen en gaan. Een professionele basis is de garantie voor continuïteit en voor het bewaken van processen", zegt Jellesma. "Als het misgaat, dan is het land te klein. De overheid probeert dat te reguleren, er moet iemand aanspreekbaar zijn. En er is nog wel wat vrijheid: een vrijwilliger per groep is toegestaan."

Maar de club van 't Hinnepykje heeft er totaal geen trek in de helft van de vrouwen te gaan betalen en de andere helft niet. "Dat geeft hele scheve verhoudingen, je staat dan naast een collega waar je jaren mee hebt gewerkt en die er nu geld voor krijgt", vindt de voorzitter. Los daarvan: juist omdát het vrijwilligerswerk is, werken de leidsters er zo graag. "We doen het vanuit ons hart, dat is onze instelling."

En het kost de gemeente niets. De huur, het speelgoed, de bij- en nascholing, de crèche betaalt het allemaal van de contributie van de ouders, voor vier dagdelen 14,50 per maand. Geld is het probleem niet; per peuterplaats heeft elke gemeente 700 euro beschikbaar.

De gemeente heeft de opvang nu tot de zomer gegeven om met een oplossing te komen. Ze kunnen stoppen, zich aansluiten bij een professionele instelling, of zelf professionaliseren. Het team van 't Hinnepykje wil op de oude voet doorgaan. Jellesma van Boink vindt dat uitzonderingen niet zijn toegestaan. En de wethouder? Aan de ene kant constateert hij dat meer peuterspeelzalen met dit probleem kampten en het allemaal hebben opgelost. Maakt hij voor 't Hinnepykje een uitzondering, dan 'meet hij met twee maten'- en dat is in overheidsland een doodzonde. Hij heeft ook wel begrip voor de wens om de peuteropvang op een hoger, educatiever plan te tillen. "Maar gevoelsmatig wil ik het openhouden. Ik zou wel een beweging naar de andere kant willen en een uitzondering maken. Ook uit waardering voor hoe het nu gaat in 't Hinnepykje."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden