Column

Een persoonlijke vete tussen Wilders en de Oranjes

null Beeld

Het politieke programma van Geert Wilders lijkt geschreven te zijn door politieke marketeers. De PVV-ideeën zijn een perfecte samenvatting van wat er leeft onder de bevolkingsgroep, waar Wilders voor zegt te willen opkomen.

Die bevolkingsgroep, lager dan gemiddeld opgeleid, met een hooguit gemiddeld inkomen, de Henken en Ingrids in de woorden van Wilders, hunkert naar aloude waarden als zekerheid en kleinschalig geluk. Ze moeten niets hebben van het libertijnse levensgevoel en tegelijkertijd wantrouwen ze elke liberale poging de verzorgingsstaat te hervormen.

Tegelijkertijd past de aankondiging van de PVV, dat de fractie nog voor de zomer komt met een initiatiefwetsvoorstel om het staatshoofd buiten de regering te plaatsen, niet in dit beeld. Uit opinie-onderzoek had Wilders veel van zijn programmapunten kunnen destilleren, maar wat hij wil met het koningshuis past daar totaal niet in.

Ook bij Henk en Ingrid blijft het koningshuis onveranderd populair, zo bleek vorige week weer uit het jaarlijks rond koninginnedag in opdracht van de Nos gehouden populariteitsonderzoek rond de Oranjes. De vraag of de koningin nog wel een plaats in de regering dient te hebben, werd door een overgrote meerderheid van de ondervraagden bevestigend beantwoord.

Je kunt rustig stellen dat Wilders hier tegen zijn eigen electoraat ingaat. De onmiddellijk daarop volgende vraag is dan waarom. Een diep doorvoelde staatkundige opvatting ligt nu niet bepaald voor de hand.

Wellicht ligt de reden bij de incidenten waar Wilders en het koningshuis de afgelopen jaren hard botsten. De rede van prinses Maxima waarin zij stelde dat er niet zoiets zou bestaan als een Nederlandse identiteit en de Kersttoespraak van de koningin in 2007. Beatrix constateerde toen dat in de samenleving de neiging bestond tegenstellingen te verscherpen. Dat grofheid in woord en daad verdraagzaamheid aantast en dat in een zo'n sfeer mensen al snel als groep over één kam worden geschoren en vooroordelen als waarheid worden aangenomen.

Wilders voelde zich aangesproken en sprak de volgende dag over een Kersttoespraak vol 'multiculti-onzin'. Al op moment kondigde hij aan zo nodig een initiatiefwet te zullen indienen om het staatshoofd buiten de regering te plaatsen.

De PVV ziet de Oranjes als een onderdeel van de linkse elite, als één van die instituten die de realisatie van de volkswil in de weg staan. In Noord-Holland wil de partij de dienstauto's afschaffen. Wat moet er dan wel niet aan de hand zijn met de regerings- Fokker die de Oranjes naar believen ter beschikking staat?

Wraakgevoelens vertroebelen meestal het zicht op de werkelijkheid. Zo ook in dit geval. Want wat zou Wilders, of wie dan ook, er mee winnen als de koningin of de haar op te volgen koning buiten de regering geplaatst wordt? Kunnen zij zich vanaf dat moment in het maatschappelijk debat mengen of blijft er nog iets over van de ministeriële verantwoordelijkheid?

Wilders zal, als de veronderstelde linksige multiculti-sympathieën inderdaad aanwezig zijn, niet zitten wachten op standpunten van Oranjes. Ook onder zijn achterban zullen veel mensen zijn voor wie de mening van een Oranje gezaghebbend is. Dan kan hij nog beter kiezen voor een republiek en echt zijn achterban trotseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden