Een persoonlijk gesprek met de ouders kan helpen

Hoe ver kan een wethouder gaan als plannen op onderwijsgebied hem niet bevallen? De Rotterdamse wethouder De Jonge overweegt ouders persoonlijk te benaderen die hun kind naar De Verbinding sturen, een school waarin hij geen vertrouwen heeft. Zijn Amsterdamse collega Lodewijk Asscher deed iets dergelijks nadat het Islamitisch College Amsterdam gesloten was, in 2011. De ouders van 95 ICA-leerlingen weigerden hun kind naar een andere school te sturen en deden een beroep op het wetsartikel dat thuisonderwijs toestaat als ouders geen school kunnen vinden die aansluit bij hun eigen levensovertuiging.

Een heel slecht idee, vond Asscher. En of hij nu de juridische instrumenten had om hen tegen te houden of niet, hij ging met alle ouders in gesprek. Dat werkte, want bijna alle ouders stuurden hun kind uiteindelijk gewoon naar school. Vijf ouderparen hielden voet bij stuk, en toen bleek dat Asscher ook juridisch een punt had: de ouders werden beboet wegens overtreding van de leerplichtwet. De rechter vond hun beroep op het artikel dat thuisonderwijs mogelijk maakt niet goed genoeg gemotiveerd.

Daarmee was de kous niet af. Een nieuwe stichting wilde op de puinhopen van het ICA opnieuw een islamitische school beginnen, met deels dezelfde bestuursleden en in hetzelfde gebouw. Minister Van Bijsterveldt stelde vast dat er genoeg vraag was naar zo'n school en kon daarom niet anders dan toestemming geven. Maar Asscher oordeelde opnieuw: geen goed idee. De kans op 'herhaling van het ICA-drama' vond hij te groot.

De wet biedt gemeenten nauwelijks ruimte om nieuwe scholen te weren. Als de minister eenmaal groen licht heeft gegeven, is de gemeente verplicht voor huisvesting te zorgen. Toch stelde Asscher voorwaarden op het gebied van onderwijskwaliteit en bestuur. Daarover ruziën stichting en gemeente nog steeds.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden