Een pc kan ook groen zijn

Trouw geeft lezers de mogelijkheid om hun eigen duurzame held te nomineren. Een paar van die helden lichten we er op deze plek uit. Vandaag: Matthijs Sienot. Hij werd genomineerd door een van de bloggers van zijn weblog over duurzaam leven.

Eerlijker, schoner én leuker leven? Het is mogelijk, zegt Matthijs Sienot, de man achter de weblog hetkanWel.nl. „Veel mensen beginnen er alleen niet aan omdat ze onzeker zijn. Ze hebben al snel het gevoel dat ze niet deugen als het niet helemaal lukt.” Daar probeert hij sinds een jaar verandering in te brengen door op zijn blog tips te geven en ervaringen te delen. „Zo zal ik binnenkort mijn zoektocht naar verantwoorde schoenen bij een winkel in de buurt beschrijven.”

Sienot kwam vijf jaar geleden samen met een goede vriend op het idee voor hetkanWel. „Ik was op dat moment producent van msn.nl. Daar hadden we het al regelmatig over duurzaamheid, maar ik wilde me er meer in verdiepen. Ik wilde een van de eerste groene bloggers in Nederland worden.”

Inmiddels voorzien Sienot en twaalf andere schrijvers hetkanWel van verhalen. Deze worden iedere maand door zo’n 400.000 mensen gelezen. Er komt van alles aan bod: van nieuws over duurzame merken en tips voor een eerlijk diner, tot een beschrijving van hoe het is om de verwarming op 17 graden te zetten in het kader van ’de maand van de ongemakkelijke actie’.

De toon van de stukken is positief. Sienot: „Ik richt mij op oplossingen en niet op de sombere beelden. Natuurlijk maak ik mij zorgen over problemen als de stijgende zeespiegel, maar we komen niet verder als we daar met z’n allen stil bij blijven staan. Ik geloof dat er op de wereld altijd iemand is met een oplossing.”

Naar die oplossingen gaat Sienot op zoek. Zo kwam hij er in maart achter dat er geen echt duurzaam alternatief is voor het apparaat dat voor zoveel mensen belangrijk is: de computer. Al bloggend kreeg hij tips over hoe zo’n ’groene pc’ er uit zou moeten zien. „Ik wist namelijk niet eens wat er verbeterd kon worden. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat er veel gif in computers zit.”

Door samen te werken met onder andere het tijdschrift Ode en duurzaamnieuws.nl kwam hij op het spoor van een Nederlandse computerbouwer, Ara Computers, die al groene computers bleek te maken in opdracht van particulieren. Door deze bouwer met de juiste partijen in contact te brengen staan er nog voor het einde van dit jaar duurzamere pc’s in de winkels. „Computers die zestig procent minder energie verbruiken, in Nederland in elkaar worden gezet en waarvan de onderdelen gerecycled kunnen worden.”

Dit succes sterkt Sienot in zijn overtuiging dat er altijd een oplossing is én dat groener leven niet onmogelijk is. „De techniek is er. Je ziet hoe snel we die computer voor elkaar hebben gekregen. Mensen begonnen me uit te lachen toen ik zei dat we die in een paar maanden gingen maken. Het is duidelijk dat we moeten blijven werken aan die drempel in ons hoofd.”

Een volgende stap die Sienot wil zetten is het koppelen van mensen en bedrijven via een netwerk van groene blogs. „Dan kunnen oplossingen sneller werkelijkheid worden. Bedrijven weten dan eerder dat bepaalde ideeën goed vallen, groene denkers en doeners kunnen tips aandragen enzovoorts.” Sienot is een onverbeterlijk optimist. „Al zit ergens in mijn achterhoofd wel de zorg dat de oplossingen misschien niet op tijd komen. Dat we de kritieke grens al snel voorbij gaan.”

„Maar”, stelt Sienot meteen, „ik ga mijn zoektocht naar oplossingen niet opgeven hoor. Kijk naar wat er al is ontwikkeld in een vrij korte periode. We krijgen het niet vanzelf, maar het kan wel, een duurzame samenleving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden