Een paus in de hoofdrol

Acteur Jude Law speelt paus Pius XIII. Beeld afp
Acteur Jude Law speelt paus Pius XIII.Beeld afp

Opnames voor 'The Young Pope', een HBO-serie over de fictieve paus Pius XIII, zijn gestart. Het Vaticaan en de paus inspireerden al veel filmmakers.

Marinde van der Breggen & Sander Heikens

Huurmoordenaar, rokkenjager, middelmatige professor en CIA-agent: de Britse acteur Jude Law heeft al heel wat personages vertolkt. Binnenkort kan hij daar een rol als de machtigste man van de katholieke kerk aan toevoegen. Law zal te zien zijn als de fictieve conservatieve paus Pius XIII in de nieuwe HBO-serie 'The Young Pope'. Pope'. Volgens schrijver Tony Grisoni is in de serie niemand, 'zelfs niet in het Vaticaan, erop voorbereid wat een hardliner deze Amerikaanse paus is'.

De achtdelige serie wordt geregisseerd door de Italiaan Paolo Sorrentino, vooral bekend van de Oscar- en Golden Globe-winnende film 'La Grande Bellezza'- een film die zich ook in Rome afspeelde. Maar daarmee houdt de vergelijking met The Young Pope op. In een verklaring omschrijft Sorrentino Laws personage, in het gewone leven Lenny Belardo geheten, als 'complex'. "Hij is een machtige man die zich koppig verzet tegen de curie en zich niet druk maakt om de implicaties voor zijn gezag."

Vorige week werd bekend dat Diane Keaton ('Annie Hall', 'Something's Gotta Give') de rol gaat spelen van zuster Mary, een Amerikaanse non die in Vaticaanstad woont. De opnames voor de serie zijn begonnen. Wanneer de serie wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Machtsmanipulatie
In The Young Pope wordt duidelijk hoe Belardo worstelt met zijn rol als kerkvader en met het machtsspel binnen het Vaticaan. "Hoe ga je om met macht en machtsmanipulatie wanneer de dogma's je voorschrijven afstand te doen van die macht en je naaste onbaatzuchtig lief te hebben?" zegt Sorrentino. Maar ook de twijfels en dilemma's die het pausschap met zich mee kan brengen spelen een belangrijke rol in de serie, stelt de regisseur. "De innerlijke strijd tussen de enorme verantwoordelijkheid die de paus heeft als hoofd van de rooms-katholieke kerk en de ellendige lotgevallen van een gewone man die door het lot (of door de Heilige Geest) gekozen is tot paus."

Sorrentino is niet de eerste regisseur die de menselijke kant van een paus wil belichten. Zo verscheen in 2011 de Italiaanse film 'Habemus Papam', waarin kardinaal Melville tegen zijn zin wordt gekozen tot paus en er een psychoanalist aan te pas moet komen om zijn paniekaanvallen te bedwingen. In de Australische film 'Saving Grace' (1986) worstelt de jonge paus Leo XIV ermee dat hij het contact met de gewone gelovigen is kwijtgeraakt. Als hij zichzelf per ongeluk buitensluit uit het Vaticaan, belandt hij in een Italiaans dorpje waar hij en die gewone gelovigen elkaar weer helemaal terugvinden.

De vertwijfeling van Leo XIV tekent ook paus Kiril I in 'The Shoes of the Fisherman' (1968). Kiril (vertolkt door Oscar-winnaar Anthony Quinn) is een bisschop uit Oekraïne die na twee decennia politieke gevangenschap in Siberië in Rome belandt, waar hij onverwacht tot paus wordt gekozen.

Op dieet
In de Britse comedy 'The Pope Must Die' (1991) wordt per abuis een simpele auto- en vrouwen minnende kardinaal benoemd tot paus, die vervolgens een doelwit van de maffia wordt. In de VS werd de film om puriteinse redenen uitgebracht als 'The Pope Must Diet', de paus moet op dieet.

De maffia duikt vaker op in 'pausfilms'. In 'Gone with the Pope' wordt de kerkvader door maffiosi gekidnapt, maar hij komt vrij nadat hij zijn ontvoerders heeft bekeerd. De film, geschoten in 1975 maar door het overlijden van regisseur Duke Mitchell voltooid in 2009, heeft een boodschap: de gruweldaden op het scherm vallen in het niet bij de onverschillige houding van het Vaticaan tegenover de Holocaust.

Nog een ongemakkelijke combinatie: vrouwen en de katholieke kerk. De film 'Pope Joan' (2009) draait om de legende van de vrouwelijke paus. Zij zou in de negende eeuw, verkleed als man, haar leermeester Sergius II zijn opgevolgd, maar werd ontmaskerd toen ze tijdens een paasprocessie te paard van een zoon beviel. Het Vaticaan sprak van 'bedrog', en vond dat de film getuigde van een 'zeer beperkt inzicht'.

De serie 'The Borgias' (2011) gaat over de intriges van de gehaaide Rodrigo Borgia, ofwel paus Alexander VI. 'House of Cards'-achtige taferelen in het Vaticaan van de vijftiende eeuw, waar de familie Borgia met manipulatie de macht naar zich toe trekt. Als paus wordt Rodrigo bekend om zijn minnaressen, bastaardkinderen en zijn voorliefde voor orgieën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden