Beeld Trouw

CommentaarBelastingdienst

Een parlementaire enquête over de kinderopvangtoeslag is gewenst

Staatssecretaris Menno Snel van financiën is bereid alle rechtszaken tegen ouders die worden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag stop te zetten. Alweer een stapje van de bewindsman. Helaas met de nadruk op het deel van het woord dat de verkleining aangeeft.

Het is het verhaal van de afgelopen weken: media, waaronder deze krant, komen met zeer verontrustende onthullingen over een falende Belastingdienst, die willens en wetens onrechtmatig te werk gaat, en Snel komt, soms na aandringen van de Kamer, maar in ieder geval altijd en immer schoorvoetend, met een stapje.

Snel en de Kamer dienen in te zien dat het zo niet langer gaat. Het dossier rond de mogelijke fraude met de kinderopvangtoeslag en de vervolging van onschuldige mensen wordt nog elke dag dikker en dikker. Het aantal mensen dat zonder daar iets aan te kunnen doen in de klauwen van de Belastingdienst blijkt te zijn geraakt, wordt groter en groter. De Kamer doet ondertussen haar best, maar bijt tot nu niet.

Niet dat het aftreden van Menno Snel ook maar iets zou oplossen. De Belastingdienst is nu al lange tijd de rotte appel in de mand van overheidsdiensten en er is geen begin van zicht op verbetering.

Affaire op affaire speelde bij de dienst. Een staatssecretaris moest aftreden nadat bleek dat Bulgaren heel gemakkelijk konden frauderen met toeslagen. De reorganisatie van de Belastingdienst werd een feest voor vroeg vertrekkende ambtenaren, die met goudgerande regelingen konden stoppen met werken. En nu blijkt de dienst onschuldige burgers met oneigenlijke redenen en bewijzen het leven jaren zuur te kunnen maken.

Zou Snel aftreden dan zal blijken dat de volgende staatssecretaris zijn of haar tanden op de Belastingdienst stuk bijt.

Staat in de staat

Om schoon schip te maken is een veel grondiger analyse nodig van de problemen bij de Belastingdienst. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen dat een zo belangrijke overheidsdienst een soort staat in de staat kon worden, is veel onderzoek nodig. Er zijn voor kleinere problemen en incidenten parlementaire enquêtes opgetuigd. Nu het al tijden voortmodderen is, dient de Kamer dit instrument onmiddellijk na het zomerreces uit de kast te trekken.

De rol van de Kamer zal in dat onderzoek een prominente rol moeten spelen. Veel problemen startten immers met de beslissing, ondanks veel waarschuwingen dat dat spelen met vuur zou zijn, om de Belastingdienst het nieuwe toeslagenstelsel uit te laten voeren. De Kamer kan wel ach en wee en schande roepen, haar eigen rol in de hele treurigmakende toestand is steeds onderbelicht gebleven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden