Een parasiet ben ik niet

Zo langzamerhand ga je je als babyboomer een beetje voelen als een parasiet, die het inkomen opvreet van de hardwerkende dertigers en veertigers. Trouw liet vorige week de politieke jongerenclubs aan het woord. Het is heel zorgelijk dat de 55-plussers ontkomen, vindt CDA’er Jeroen van Velzen, de babyboomgeneratie heeft altijd van veel voorzieningen geprofiteerd.

Ik ben van 1948. Opgegroeid op een boerderij in Drenthe heb ik tot mijn twintigste altijd mee moeten werken. Mijn eerste vakantie was toen ik achttien was: Een week met mijn broer op de brommer naar familie in Noord-Holland.

Ik behoor tot de generatie die in de jaren zeventig eraan heeft bijgedragen dat de samenleving werd gedemocratiseerd, dat de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt enorm is toegenomen en jongeren veel massaler dan toen hoger onderwijs kunnen volgen.

Ik heb studeren en (voltijd)werken jaren moeten combineren. Een (prestatie)beurs of OV-kaart was er niet. Toen mijn vrouw begin van de jaren tachtig alsnog ging studeren moesten wij de zorg voor onze kleine kinderen combineren met werken en studeren. Zonder kinderopvang. Toen mijn vader in 1981 overleed kostte de terminale zorg mijzelf en mijn broers en zussen onze vakantiedagen.

In die jaren heb ik kortingen op mijn salaris gehad. Toen zag ik collega’s vertrekken, sommige al met 56 jaar, omdat ze dan 40 dienstjaren hadden. Betaald via ook mijn bijdrage. Ouderen moesten plaats maken voor jongeren. Ik werk nog, laat Jeroen zich geen zorgen maken. En ik kan prima leven met de gedachte dat we een stapje terug moeten doen. Maar ik begin me af te vragen of we de geest niet uit de fles hebben gelaten. En of de echte opvreters niet na ons komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden