Een parade van zeemeerminnen

Behalve zeemeerminnen en piraten, trotseerde ook Neptunus het koude water. (FOTO ROGER DOHMEN) Beeld Roger Dohmen
Behalve zeemeerminnen en piraten, trotseerde ook Neptunus het koude water. (FOTO ROGER DOHMEN)Beeld Roger Dohmen

scheveningen – - Ze waren met veel meer dan organisator Erik van Loon had durven dromen: de zeemeerminnen en een enkele zeemeerman. Gisteren, op de eerste astronomische zomerdag, verzamelden zich een kleine vijftig uitgedoste strandfiguren op de boulevard van Scheveningen. Jeugdige piraten, zeegod Neptunus op slippers en een zeemeermin met paarsblauwe schilderingen over haar hele lijf.

Met zijn ’Zeemeerminnenparade’ – gevolgd door de ’Zeemeerminnenrace’ en de ’Zeemeerminnenparty’ – wilde kunstenaar Erik van Loon aandacht vragen voor schoon water. Maar het initiatief, gebaseerd op de Amerikaanse ’Mermaid Parade’, was ook vooral een ludieke actie, een positieve manier van demonstreren en een vrijbrief om lekker gek te doen.

Want daar houdt Van Loon wel van: hij haalde de kranten toen hij in 2008 in de Rotterdamse Maas een rondje om het Noordereiland zwom en gearresteerd werd. De rivier werd gezien als openbaar riool, maar Van Loon wilde aantonen dat het water schoon is. ’Dwaas van de Maas’ werd hij genoemd, een geuzennaam. „Ik kreeg veel telefoontjes van mensen die het een geweldig initiatief vonden en mee wilden doen. En dus bedacht ik de Stichting Aquarius. Sindsdien zoek ik manieren om aandacht te vragen voor schoon water.”

De deelnemers aan de ’Zeemeerminnenrace’, van strand naar zee, wisten niet hoe snel ze het koude water weer uit moesten komen, om zich in strandtent ’Peukie’ te goed te doen aan een hapje en een drankje.

Hoe hiermee nou aandacht te vragen voor schoon water? „Elke deelnemer aan de parade betaalt een euro. Stichting Aquarius verdubbelt de opbrengst en stort het op de rekening van een fonds, ter bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico. Verdubbelen, dat kan nu nog makkelijk. Wacht maar tot we hier over een paar jaar weer zijn en er duizenden zeemeerminnen staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden