Een paars gala met een zoen van Daniele Gatti

Er lag donderdagavond een paarse loper langs de hele lengte van de aanbouw van het Concertgebouw in Amsterdam. Een rode is maar gewoontjes. Binnen in het Concertgebouw waren in de bloemversieringen paarse tinten aangebracht, en alle tiptop uitziende concertgangers - dresscode black tie - liepen met een al even paars programmablad.

Onder de randen van het concertpodium hingen grote paarse banieren waarop in gouden letters te lezen stond: 'RCO Opening Night'. Ja, twee keer in het Engels. Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) verkoopt zichzelf liever als Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) met het oog op de internationale markt. Opvallend in dat licht is dat de laatste officiële persberichten van het orkest - onder andere die over de terugkeer van Bernard Haitink - alleen nog maar in het Engels waren opgesteld.

Opening Night dus. Het moet een nieuwe traditie worden. Een beetje naar Amerikaans voorbeeld, waar dit soort sponsor- en vriendengala's heel normaal zijn. Het eerste officiële concert na de vakantie, de opening van het nieuwe seizoen, waarvoor het orkest speciale gasten uitnodigt.

Die betalen dan 245 euro, maar krijgen daar een topsolist voor plus eten en drank in de wandelgangen vooraf, tussendoor en na afloop. Het opgehaalde geld komt deels ten goede aan begaafde jonge musici van de RCO Orkestacademie, die een jaar lang orkestervaring kunnen opdoen.

Het was een wat on-Hollandse, ongemakkelijk chique avond, maar uiteindelijk leuk en bevredigend. Koningin Máxima, beschermvrouwe van het orkest, hoorde hoe Yo-Yo Ma Sjostakovitsj' Eerste celloconcert adembenemend speelde, en hoe Daniele Gatti met groot gevoel voor balans dirigeerde. Ook in de balletsuites van Tsjaikovski en Stravinsky.

Maar laat ik toch nog even terugkomen op de naam van dit nieuwe evenement. Als het dan toch internationaal moet, dan klinkt Grande Ouverture toch veel muzikaler dan Opening Night? Toch? De datum van de volgende Opening Night is al bekend: 9 september 2016. Er kunnen zelfs al kaarten voor besteld worden op de website.

Het wordt in 2016 een heel bijzondere ouverture, omdat het tevens de inauguratie markeert van Gatti als chef-dirigent van het KCO - pardon RCO. Op de website wordt verklapt dat Mahlers muziek in dat concert niet kan ontbreken. Als je de plattegrond van de beschikbare stoelen voor die avond bestudeert, valt op dat het hele rechterpodium niet beschikbaar is. Daar zal wel een koor komen. Gokje: de Tweede symfonie.

Bij het verlaten van het nog nafeestende gebouw kreeg ik een gouden doosje in mijn handen gedrukt. Daarin twee Italiaanse bonbons van het merk Bacio Perugina. Met een klein briefje in het Italiaans: Bedankt voor uw bezoek en tot de volgende keer. Ondertekend met: Un bacio da Daniele Gatti. Over internationaal gaan gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden