Een overzichtelijke wereld die je zélf met je fantasie inkleurt

Het Fantastisch Kinderfilmfestival
Met workshops, speelinstallaties en films, is te zien t/m 11 mei. Info: www.fantastischkinderfilmfestival.nl

Als Rupsje Nooitgenoeg uit zijn ei kruipt, begint hij meteen te eten. En hoe! "Op maandag eet hij zich dwars door een appel", vertelt de stem van Carice van Houten bij de bewegende prenten in de film. Het natuurtafereel, waarin het grappige rupsje een groeiende berg eten verorbert, lijkt gemaakt met papier, lijm, verf en een schaar, maar het resultaat is verbluffend. In een decor van rafelige, gekleurde bergen, bloemen en vergezichten kruipt het rupsje in een cocon, waar hij als vlinder weer uit tevoorschijn vliegt.

'Rupsje Nooitgenoeg' is een van de films van Het Fantastisch Kinderfilmfestival dat een groot aantal steden aandoet. Met animatiefilms, verfilmingen van prentenboeken, avonturen in de natuur en fantasievolle klassiekers als 'De geheime tuin' of 'Het eiland Zeekraai' is het een festival vol slow movies. Dat tegen de stroom in gaat van de technische hoogstandjes in 3D, die juist steeds meer tricks en trucs en special effects laten zien.

In 'Papa pak je de maan voor mij', naar de verhalen van Eric Carle bewegen soms alleen de hoofden en de ogen van de personages. Dat geeft niet, want het stimuleert de fantasie van de kijker, die het eenvoudige verhaal vanzelf verder inkleurt. De korte films gaan over een eigenwijs meisje dat de maan wil aanraken of een kleine krekel die tot zijn verdriet nog niet kan tsjirpen. In een overzichtelijke wereld van krekels, wormen en spuugbeestjes in het gras is een voorbijvliegende hommel al een hele happening. Alsof er bij wijze van spreken een bommenwerper in het gras landt.

Ook de animatieserie over 'Casper en Lisa', die als tv-serie bij Z@ppelin was te zien, is voor de kleintjes. De twee hondjes met kinderstemmen, de een wit en de ander zwart, zijn onafscheidelijk. Het stramien is steeds hetzelfde: ze bouwen een raket of spelen met een bal en dan gaat er iets mis.

Zo gaat de bal per ongeluk tegen moeders lievelingsvaas en dan bedenken ze zelf een oplossing. Het nerveuze geknutsel met papier-maché en gekleurde stiften om het gat in de vaas te repareren is erg aandoenlijk. Maar moeder met haar kralenketting en vader met zijn krant zijn zó lief, netjes en beleefd dat het verhaal suikerzoet is.

Voor de oudere kinderen zijn 'Samen op het eiland Zeekraai' van Olle Hellbom uit 1965, 'De Geheime Tuin' van Agnieszka Holland uit 1993 en 'Het Vosje en het Meisje' van Luc Jacquet uit 2007 aanraders. Hierin staan volwassenen aan de zijlijn en zie je het leven door de ogen van kinderen die vooral veel buitenspelen en in de natuur op avontuur gaan.

De film 'De sterkste man van Nederland', die vorig jaar de ene na de andere prijs in de wacht sleepte, is actueel. Als de twaalfjarige Luuk op zoek gaat naar zijn vader, biecht zijn moeder de waarheid op: de jongen komt uit een buisje.

In de Rotterdamse Doelen is van 9 tot en met 18 maart 2012 een Kindermuziekweek, met concerten, workshops en schoolvoorstellingen. Acteurs Daan Schuurmans en Joep Onderdelinden treden op als vertellers bij de concerten. Ook zijn er muziekactiviteiten voor baby's vanaf zes maanden. Vooral de Barokdisco maakt nieuwsgierig.

Info: www.dedoelen.nl

De Toneelmakerij speelt een voorstelling tussen de kinderen in de klas: 'Icarus, het vliegen is allang begonnen'. Zingend stappen Icarus en zijn vader Daedalus, die uitvinder is, je klaslokaal binnen. Ze bouwen een doolhof waarin ze zelf de weg kwijtraken. Het is een vrije bewerking van de Griekse mythe over de jongen die denkt dat hij kan vliegen.

Info: www.toneelmakerij.nl

Icarus

Kindermuziekweek

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden