Recensie

Een overzichtelijk stappenplan voor wie wil 'opengaan als een roos'

null Beeld rv
Beeld rv

Lisette Thooft - In negen stappen naar innerlijke bloei
Boekerij 192 blz. € 16,95
★★★☆☆

De schrijfster

Lisette Thooft (1953) is schrijfster, spreekster, lijf- en schrijfcoach. Ze begon haar journalistieke loopbaan bij vrouwenglossy Cosmopolitan en was onder meer (hoofd)redacteur bij Genoeg en VolZin. Indertijd stond ze aan de wieg van de Maand van de Spiritualiteit en ze wordt ook wel de huisfilosofe van het maandblad Happinez genoemd. Tot nu toe schreef ze zo'n achttien boeken over vrouwelijkheid en spiritualiteit, waaronder 'Spiritueel door de overgang' (2011), 'Wie domme dingen doet wordt wijs' (2013) en 'Kom uit je hoofd' (2016). Op dit moment is ze bezig zichzelf om te scholen van schrijver naar lichaamswerker ('van hoofd naar hart') in een opleiding tot gediplomeerd 'rebalancer', waarover ze in dit nieuwste boek meer vertelt. Thooft is tweevoudig moeder en zevenvoudig grootmoeder.

De thematiek

'In negen stappen naar innerlijke bloei' is een onversneden zelfhulpboek. Via een overzichtelijk en systematisch stappenplan kunt u leren opengaan als een roos, liefde en vreugde gaan uitstralen en gaan bruisen van de energie en creatieve ideeën, zo is de belofte. U kunt worden wie u bent en ontspannen doen waar u goed in bent en waar uw ziel u toe oproept - iets wat we natuurlijk allemaal wel willen.

Dat werkt als volgt. Aan het begin van elke stap verzamelt u middels een eenvoudige lichaamsoefening 'chi' (Chinees voor levenskracht of spirituele energie) tussen uw handen en vervolgens wrijft u die 'chi' op een van de negen chakra's (energiewielen) in uw lichaam. U begint daarbij beneden bij uw voeten en eindigt in negen stappen via onder andere uw kruis (à la Michael Jackson, maar wel beschaafd), zonnevlecht, hart, keel en derde oog boven op uw hoofd, waar u dan het recht ervaart om in contact te komen met de hemel. Bij elke stap staat een spiritueel mensenrecht centraal, zoals het recht om te aarden, er te zijn, lief te hebben en de waarheid te spreken.

Thooft licht een en ander toe met haar eigen traumatische én komische ervaringen plus haar (boeken)kennis op dat gebied, zodat u meteen goed op de hoogte bent van de theoretische stand van zaken en het huidige cursusaanbod in spiritueel Nederland. Iedere stap wordt afgerond met een aantal praktische ademhalings- en meditatieoefeningen, bezinningsvragen en schrijfopdrachten.

Opvallendste stelling

Anders dan in eerdere boeken die ik van haar las, bekent Thooft zich inmiddels ook tot de bijbelse en christelijke traditie. Ze betrekt haar wijze lessen niet alleen van Rudolf Steiner en Barry Long, maar ook van Elia, Jesaja en de woestijnvaders. Ze blijkt zelfs katholiek te zijn geworden en geregeld besprongen te worden door de behoefte om de geestelijke wereld gewoon God te noemen. Ook bedankt ze elke morgen het Mariabeeldje op haar huisaltaartje met een Weesgegroetje, waaruit ze wel het woord 'zondaar' heeft geschrapt. Zou het christendom dan toch langs deze weg weer in opmars zijn?

Mooiste zin

"Ja, het is fantasie, en precies daarom werkt het."

Redenen om dit boek niet te lezen

Wie niets met goeroes en dominante hersenhelften heeft, heeft bij Thooft weinig te zoeken. En hoezeer lichaam en geest ook één mogen zijn, zou eczeem in je gezicht nu heus duiden op een te strak aangedraaid derde chakra? Verder begrijp ik nog altijd niks van die spirituele aversie tegen 'het hoofd'. Hadden we ons verstand soms niet gekregen om het te gebruiken?

Redenen om dit boek wel te lezen

Wat haar bronnen ook zijn, Thooft heeft heel wat levenswijsheid verzameld en kan daar, na aftrek van alle spirituele vaagtaal, toch verrassend nuchter over schrijven. U hoeft echt geen overtuigd boeddhist of antroposoof te zijn om zich aangesproken te voelen door bijvoorbeeld haar bezwaren tegen perfectionisme. Of om te genieten van haar heerlijk eigenzinnige interpretatie van het sprookje van de prinses op de erwt, het sinterklaasverhaal of de mythe van Amor en Psyche. Meer daarvan, Lisette! Meer!

Lees al onze boekrecensies op trouw.nl/boekrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden