'Een overwinning voor Zuid-Afrika'

KAAPSTAD (Reuter, AFP, DPA) - “Vandaag treden wij een nieuw tijdperk binnen voor ons land en zijn bevolking. Vandaag vieren wij niet de overwinning van een partij, maar een overwinning voor alle mensen in Zuid-Afrika.”

Met die woorden richtte Nelson Mandela zich gisteren tot het nieuwe parlement van Zuid-Afrika dat hem kort daarvoor als president had aangewezen. Het was een plechtige en emotionele zitting van het parlement, dat gisteren voor het eerst na de verkiezingen van bijna twee weken geleden bijeenkwam om de leden te beëdigen.

De 75-jarige Mandela werd met applaus begroet toen hij het gebouw betrad samen met zijn toekomstige vice-presidenten, Thabo Mbeki en de huidige president Frederik de Klerk, die vandaag de macht aan Mandela overdraagt. Vervolgens werd de zitting geopend met gebeden in het Engels en het Afrikaans.

Aangezien er geen tegenkandidaat was, werd Mandela unaniem en zonder stemming tot president uitgeroepen. Voorzitter Michael Corbett van het Hooggerechtshof verklaarde hem “de rechtmatig gekozen president van de republiek ZuidAfrika”. Gezeten in de presidentiële loge boog Mandela eerbiedig het hoofd, terwijl De Klerk, die naast hem stond, applaudiseerde. In de gang buiten de parlementszaal vielen twee zwarte bodes elkaar huilend in de armen: “Het is voorbij”, zei één van hen in het Afrikaans.

Nog meer applaus kreeg president Mandela toen hij, geheel onverwacht, op Zulu-leider Buthelezi afliep en hem lachend omhelsde. De bloedige strijd tussen ANC en Buthelezi's Inkatha-partij kostte de afgelopen jaren zeker 15 000 levens, maar Mandela wil zich met Inkatha verzoenen en de Zulu-partij in de regering opnemen.

De president beloofde dat zijn regering voor betere sociale omstandigheden zou zorgen. “De taak die voor ons ligt zal niet gemakkelijk zijn. Het zal veel inspanningen en vastberadenheid vergen om ons land en zijn mensen uit het moeras van racisme en apartheid te trekken. Maar jullie hebben ons een mandaat gegeven om Zuid-Afrika te veranderen van een land waar de meerderheid met weinig hoop leefde, in een land waar ze waardig kan leven en werken, met zelfrespect en vertrouwen in de toekomst.”

In een roerende herinnering aan zijn eigen strijd tegen de apartheid, verwees Mandela naar de gevangenis van Robbeneiland, elf kilometer van de plaats van de bijeenkomst, waar hij jarenlang gevangen zat. “Als dit inderdaad een Kaap van de Goede Hoop is, dan is die hoop voor een goed deel te danken aan de geest van de strijders die daar gevangen zaten,” zei Mandela.

Na de parlementszitting verscheen Mandela op het balkon van het oude stadhuis van Kaapstad voor de menigte van 120 000 mensen. “Viva! Amandla! Wij zijn vrij vandaag!” juichte de menigte van Zuidafrikanen van alle rassen. Blanke zakenmannen stonden naast vrouwen uit de zwarte woonoorden om hand in hand het nieuwe volkslied 'God zegen Afrika' te zingen.

Gisteren werd ook een aantal nieuwe ministers benoemd. De voormalig minister van buitenlandse zaken Pik Botha wordt minister van energie.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden