Een overvolle kerststal die geen moment verveelt

Beeld van de repetities van de 'Moord in de kerststal' (FOTO LEO VAN VELZEN) Beeld
Beeld van de repetities van de 'Moord in de kerststal' (FOTO LEO VAN VELZEN)

’De moord in de kerststal’ van het Ro Theater. Te zien t/m 2/1 in de Rotterdamse Schouwburg. Daarna tournee in het land. Info: www.rotheater.nl

Anita Twaalfhoven

„Ik zie een ster. Hij staat nog ver. Maar hij komt langzaam dichterbij”, zingen de drie koningen op hun kamelen. Hun lied gaat over in een potpourri van smartlappen over sterren die aan de hemel staan in de stijl van Frans Bauer. „Breng me naar dat kind!”, roepen ze in galop op weg naar de kerststal. Het is een van de vele hoogtepunten uit ’De moord in de kerststal’ van het Ro Theater.

Na ’Lang en gelukkig’ en ’Snorro de gemaskerde held’ overtreft deze mix tussen een klucht, een kerstspel en een speurneusverhaal in de stijl van Agatha Christie tóch weer de verwachtingen. Het is het verhaal van timmerman Jozef en zijn hoogzwangere vrouw Maria die in Betlehem geen slaapplaats vinden. Maar dan verteld in de uitbundige, droogkomische stijl van schrijver Arjen Ederveen en regisseur Pieter Kramer. Met meeslepende muziek, veel verkleedpartijen, hilarische verwikkelingen, flauwe onderbroekenlol, maar ook scherpe satire.

De drie koningen raken de weg kwijt, de herbergier draagt een Palestina-shawl om het hoofd en de reddende engel Gabriël lijkt in zijn glitterpakje afkomstig uit het televisieprogramma ’So You Think You Can Dance’. Ook vindt er een moord plaats maar Agatha Christie, te gast in dezelfde herberg waar Maria haar kindeke Jezus baart, is niet degene die de moordenaar ontmaskert.

De voorstelling is niet op het randje, zij is daar flink overheen. De hele acteurscast schmiert en alle remmen gaan los. Tenminste, zo lijkt het en dat is juist zo knap in deze strakgeregisseerde voorstelling. Natuurlijk is elke grap goed getimed en het blijft geestig omdat de acteurs niet alleen vette knipogen geven maar ook bloedserieus in hun rol opgaan.

Arjan Ederveen, Wart Kamps, Rogier Philipoom, Meral Polat, Bart Rijnink, Remko Vrijdag en Jack Wouterse spelen ongeveer dertig rollen. Dan zijn er ook nog poppenspelers Jawi Bakker en Wouter van Oord en de choreografieën met kinderen die, liefst een beetje knullig, als engeltjes in het rond dansen. Bovendien is de vormgeving van Niek Kortekaas een lust voor het oog. Een fonkelende sterrenhemel in de woestijn maakt moeiteloos plaats voor een hotel met vier verdiepingen vol stapelbedden of een kerststal met heilige familie en ruziënde os en ezel.

’De moord in de kerststal’ is overvol en het zou geen probleem opleveren als je er met een grote schaar een uur uit zou knippen. Maar het verveelt geen moment.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden