Een oproep om elkaar naast het veld te durven corrigeren

'Voor het afdwingen van respect is vakmanschap nodig'

Theo Straatman is al 42 jaar scheidsrechter. Hij ziet vaak verwarring ontstaan: "Spelers, leiders en bestuur weten niets van spelregels, maar toch staan ze aan de zijlijn te schreeuwen. Misschien moeten clubs meer spelregelavonden gaan houden of mensen verplicht laten fluiten." Frank Geurts, ouder van een junior-voetballer is het met hem eens: "We moeten veel meer naar onszelf kijken, ik mis het lef om elkaar naast het veld te corrigeren." Er klinkt een voorzichtig applausje in de kantine van UDI'19, waar 150 mensen zich zaterdag hebben verzameld. Er zijn vooral grijze haren te zien - de junioren zijn elders - en de sfeer is rustig, bijna stil.

De Udense club heeft een aantal mensen uitgenodigd. Jos Heutink, vicevoorzitter van het district Zuid II, is kritisch op zijn eigen KNVB: "We hebben de pedagogische kant binnen het voetbal verwaarloosd. Daardoor zijn we in een glijdende schaal terechtgekomen als het gaat om normen en tolerantie. We moeten onderaan bij de jeugd beginnen, maar dat gaat natuurlijk jaren duren."

De bondsman krijgt bijval van eregast Hans Werdmölder. De antropoloog en criminoloog heeft diverse boeken geschreven over crimineel gedrag van jongeren en is daarom door UDI'19 uitgenodigd. Volgens hem heeft een stille revolutie binnen de opvoeding geleid tot te mondige en eigenwijze kinderen. "De afstand tussen ouder en kind is te klein geworden. Veel kinderen kennen geen gezag, omdat de gezagsdrager zich niet naar zijn rol gedraagt." Respect dwing je echter niet zomaar af. "Daarvoor is vakmanschap nodig."

Bondsman Heutink wijst op een experiment in Duitsland. "In het district Aken mag helemaal niks meer gezegd worden door de ouders tijdens de wedstrijd. Het kostte enige tijd, maar het werkt perfect." De KNVB steunt de scheidsrechter in zijn ogen voldoende, maar andersom verwacht de bond ook wat terug: "Spaar elkaar niet langer, meld alles bij de KNVB zodat spelers en teams die zich misdragen kunnen worden aangepakt en op een zwarte lijst kunnen worden gezet."

Die ruggesteun ontbreekt steeds vaker, weet deskundige Werdmölder te melden. Niet alleen de KNVB maar ook de clubs moeten de nodige stappen zetten. Voorzitter Paul Rüpp van de Udense club sluit de discussie af: "Ik hoop dat iedereen de zorgen, goede voornemens en tips doorvertelt aan de leden die er nu niet zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden