Een oprecht maar ook manipulatief ondergangsverhaal

Gedoemd tot de roem

Regie: Asif Kapadia

***

Zul je huilen? Ja. Is het een eerlijke weergave van de feiten? Moeilijk te zeggen. Asif Kapadia's documentaire over het leven en de dood van Amy Winehouse op haar 27ste voelt zowel oprecht als manipulatief.

Gedoemd om beroemd te worden was ze. Zoveel talent, zo kwetsbaar, zoveel mensen - ook wij, het publiek - die iets van haar wilden. Zelf, zoals de mythe van het echte talent wil, vond ze het allemaal prima zolang ze maar kon blijven zingen. Maar na Back to Black, het album dat van de opkomende zangeres met een eigen flatje in Camden een wereldster maakte die geen seconde meer alleen was, veranderde ze in een fenomeen waar de wereld geen genoeg van kon krijgen. Sommige mensen komen er niet goed vanaf in Kapadia's tragische ondergangsverhaal. Amy's vader, die de signalen niet zag of niet wilde zien, haar parasiterende junkiepartner Blake Fielder, die al die aandacht en inkomsten wel lekker vond, en de camera's. Eerst die van de paparazzi maar later ook die van allerlei talkshows voor wie Amy's bezopen gedrag in het openbaar een makkelijk mikpunt van spot werd. Die moeten allemaal in de spiegel kijken.

Kapadia koos voor een conventionele aanpak: fragmenten met voiceover-commentaren van betrokkenen die min of meer chronologisch het verhaal vertellen van Amy's jeugd tot die 23ste juli 2011, toen ze door haar bodyguard thuis gevonden werd met veel te veel alcohol in dat tengere lijf. 'Amy' gaat de sensatie daarbij niet uit de weg en kan bijna niet wachten om in het tweede uur de smerige details te presenteren die de weg naar het einde inluiden en die de meesten van ons al lang kennen. Soms wringt dat. Tegelijk vraagt Kapadia's film in alle ernst of deze tragedie, en de tragedies van sterren die nog zullen komen, te voorkomen was geweest. Het siert de film dat het antwoord niet zonder meer ja is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden