Een opportunist die premier was onder de verdreven president

Kan iemand die met een zilveren lepel in de mond geboren is en voortkomt uit een invloedrijk geslacht een land vol achtergestelde jongeren dienen?

De nieuwe president van Burkina Faso, de 58-jarige Roch Marc Christian Kaboré, heeft zijn hele leven niets dan succes gekend. De zelfverklaard sociaal-democraat is zoon van een oud-premier en behoort tot het machtige Morsi-volk. Hij studeerde economie in Frankrijk en werd op zijn 27ste al directeur van de Nationale Bank van Burkina Faso. Vanaf zijn 33ste bekleedde hij verschillende ministersposten.

Maar op zijn schouders rust een zware last. Kaboré zal de druk voelen van de arme en werkloze jeugd om voor de verandering te zorgen waar zij ruim een jaar voor gestreden hebben. Zij hebben immers indirect zijn presidentschap mogelijk gemaakt door in het najaar van 2014 alleenheerser Blaise Compaoré, 27 jaar president in het West-Afrikaanse land, binnen enkele dagen te verjagen. De 64-jarige langregeerder, die trachtte met een wetswijziging voor onbepaalde aan de macht te blijven, vluchtte na de massale jongerenopstand naar buurland Ivoorkust.

Dat maakte de weg vrij voor de vredige en relatief eerlijke verkiezingen van zondag, die Kaboré met ruim 53 procent won. Zijn rivaal Zephirin Diabré feliciteerde hem snel na de uitslag via Twitter. Ongekend voor de regio, waar staatsgrepen meestal bloediger en minder democratisch eindigen.

De vraag is of al die jongeren die snakken naar werk en scholing, met Kaboré wel een nieuw soort leider krijgen. De 58-jarige, die pas de tweede burgerpresident van het land is sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960, was tot vlak voor Compaoré's val een van zijn intimi. Onder hem was hij premier, voorzitter van het parlement en leider van regeringspartij CDP.

Maar dat mag hem niet aangerekend worden, zei hij voor de verkiezingen tegen het Belgische tijdschrift MO. "De president is 27 jaar aan de macht geweest, dus elk partijkopstuk vandaag is wel minister geweest onder Blaise of heeft in andere hoedanigheden onder hem gediend. Het is niet mijn gewoonte om mijn verleden te ontvluchten."

Slechts negen maanden voor de revolutie besloot hij oppositiepartij MPP op te richten. Een piepjonge partij, maar geleid door oudgedienden. Naast Kaboré spelen ook de ex-burgemeester van hoofdstad Ouagadougou en oud-voorzitter van de CDP, Simon Compaoré (geen familie van de ex-president) en voormalig CDP-kopstuk Salif Diallo een hoofdrol in de MPP.

Burkina Faso-kenners typeren Kaboré, een katholiek in een land vol moslims, als een opportunist die vertrouwelingen laat vallen als hem dat zo uitkomt. Zijn kiezers belooft hij juist toewijding om samen met het bedrijfsleven van alles te veranderen in de mijnbouw, watervoorziening, energie en onderwijs.

Maar voor Burkina Faso's jongeren heeft hij een ontuchterende boodschap in MO. "Morgen alle jongeren een bureautje geven, kan niet. Jongeren moeten zich interesseren voor landbouw en kleine ondernemingen opstarten, bijvoorbeeld voor de verwerking van lokale producten. Daarbij kunnen wij ze de nodige ondersteuning geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden