Een opperbeste stemming in de kazerne

UTRECHT - Mark Vermeer (22) uit Tilburg was ongelukkig met het feit dat hij in dienst moest, maar om te zeggen dat hij baalt nu blijkt dat hij nog net tot de laatste lichting behoort die op moet komen . . . “Ach, het is ook wel weer gezellig”, zegt Mark, twee dagen nadat de poort van de Kromhoutkazerne in Utrecht zich achter hem sloot.

JAN SLOOTHAAK

Jammer vindt hij het toch wel. “Ik kon een baan krijgen als elektricien.” Mark heeft goede hoop dat hij over zeven maanden zijn baan toch nog krijgt. “Dat zit er voor 90 procent in, maar tot dan mis ik wel het inkomen.”

De Tilburger heeft gehoord dat de laatste lichting niet goed meer in Nederland kan oefenen. Dat moet in Duitsland en hij kijkt verlekkerd in de veronderstelling veel tijd te hebben om te skiën. Hoe hij aan die wijsheid komt? “Van horen zeggen.”

Een hekel aan het leger heeft hij niet en eigenlijk is de stemming in de hele kazernekamer opperbest. Niemand baalt echt. Alexander Hermans (22) uit Waalwijk werkte bij een neef die hem had willen laten doorwerken om van de dienstplicht af te komen. Hij weigerde dat. “Misschien ben ik wel één van die mafkezen die blijft”, zegt hij wat cryptisch. Wil hij beroeps worden? Schokschoudert. “Ik weet het nog niet, ik zie wel.” Hij vindt de dienstplicht nog niet zo gek. “Je hoort er ook leuke dingen over. Iedereen zit te zeiken en zo, maar dat hoort er gewoon bij.” Bij promotie-filmpjes van het leger heeft hij toch zo iets van: nou ja, misschien is het nog niet zo gek. Alleen het eten is wel belabberd. En het vroege opstaan, om half zeven.

De enige die zich zorgen maakt is E. Yilmaz (20). Hij heeft een dubbele nationaliteit, Nederlands en Turks en kon kiezen uit twee legers. Het werd het Nederlandse. Hij is in Nederland geboren en Nederland is gunstiger. In Turkije moet je langer dienen en bovendien kost het je geld. “Maar om uit het Turkse leger te kunnen blijven, is het een voorwaarde dat ik minstens negen maanden in Nederland dien. En nu hoef ik maar zeven maanden.” Een vriend van hem, die in hetzelfde schuitje zit, had zijn ouders erover gebeld en die hadden hem gerustgesteld. De ouders hebben gelijk, zegt een woordvoerder van defensie. Per 31 augustus geldt een generaal pardon. Wie er uit wil, mag vertrekken. Maar je mag ook je normale tijd volmaken. Yilmaz kan dus gewoon negen maanden in Nederland uitdienen.

Donderslag “Voor ons kwam de mededeling van staatssecretaris Gmelich Meijling als een donderslag bij heldere hemel”, vertelt Paul Boers, penningmeester van de VVDM. Ook al valt eind dit jaar het doek, de 'vakbonzen' gaan onverdroten door met ledenwerving onder de laatste lichting dienstplichtigen. Paul, in een toespraakje tot een tiental recruten: “We zetten ons tot het laatst voor jullie in.” De concurrerende AVNM doet hetzelfde een kamer verderop. En heeft bovendien op elke kamer een bloemetje gezet. “Want dit is toch wel een bijzondere gelegenheid.” Gele bloemen, dezelfde kleur als de T-shirts van de AVNM. Beide bonden delen voor het laatst hun info-mapjes uit.

De soldatenbonden vinden dat Gmelich Mijling het generaal pardon niet pas 31 augustus moet laten ingaan, maar nu al. Woordvoerder Jan Jaap van Buuren van de VVDM: “Soldaten die nu willen, moeten kunnen gaan, wie wil uitdienen moet het inkomen van een beroeps krijgen. Een soldaat krijgt rond duizend gulden per maand, in de maatschappij al gauw het dubbele.”

Een soortgelijke eis stelden de bonden vorig jaar al in een kort geding tegen de staat. Ze verloren, maar gingen in beroep. “In april is de uitspraak. Als die positief is, kunnen de laatste dienstplichtigen nog profiteren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden