Een opera-draakje in moderne stijl

LISA Regisseur: Jan Keymeulen. Met Veerle Dobbelaere, Anthony Kamerling. In drie bioscopen.

Een alpiniste vindt als zij thuiskeert van haar geliefde Matterhorn een poedelnaakte vrouw in de keuken van haar minnaar. Uit woede beklimt ze een 26 verdiepingen hoog hotel en vindt heil in een suite. Wie verblijft daar? Juist - Anthony Kamerling. Die jongen is door de Belgen veroordeeld zijn gehele verdere filmleven in luxueuze hotels door te brengen. Sam heet hij, hij is schuchter en gereserveerd zoals een kunstenaar in de dop betaamt en zijn moeder wedijvert in katijverigheid met Sneeuwwitjes stiefmoeder. Enfin. Zuivere maar hartstochtelijke liefde volgt, de grootste moeilijkheden worden het jonge paar in de weg gelegd door de moeder, die niet wil dat haar zoontje zijn aandacht op iets anders richt dan op het naderend concours, dat hij moet winnen. Doch owee, zo gemakkelijk gaat dat niet. Lisa blijkt seropositief, besmet door die slettebak van een vroegere vriend met wie ze allang heeft gebroken. Meteen valt ons haar uitspraak in dat de mooiste dood zich in de bergen bevindt. Zij zal ongetwijfeld haar liefste willen behoeden voor schande en ondergang.

Is het een opera-draakje? In moderne stijl: adieu tering, hallo aids? Welzeker, maar dan geheel gestoken in haute couture, perfect ton-sur-ton. Als Lisa tegen de bergwand is gelazerd past het bloed op haar hoofd geraffineerd bij de kleur rood van haar dure jek, dat soort werk. De film is door de een of andere couturier mede-gefinancierd, het kan niet missen.

Anthony Kamerling bonkt alaan door het beeld als een geblondeerde Golem. Pianospelen doet hij ook. De muziek is zo oorverdovend loos, dat ik de naam van de componist niet wens te noemen, want ik wil zijn werk nooit meer horen.

Ik werd overvallen door de bijkans onweerstaanbare drang om in gezang uit te barsten. 'O Mona!' en 'Malle Eppie, kom maar bij Rosa.' Mysterieuze krachten in de film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden