Column

Een open brief aan Varoufakis

Minister Yianis Varoufakis samen met de Griekse premier Alexis Tspiras (rechts). Beeld afp
Minister Yianis Varoufakis samen met de Griekse premier Alexis Tspiras (rechts).Beeld afp

Geachte mijnheer Varoufakis,
Verschillende internationale kranten publiceerden deze week een brief die u schreef als Grieks minister van economische zaken, econometrist en speltheoreticus. Uw redenering kwam erop neer dat bluf de kern van de speltheorie is en dat u daar niet aan mee wil doen. U wilt met nieuwe motieven komen voor het oplossen van de Griekse schuldenproblematiek. U wilt stoppen met afspraken die verkeerd zijn voor Griekenland.

Rob de Wijk

Als collega-wetenschapper constateer ik al heel lang dat de oplossing van de financiële crisis niets te maken heeft met speltheorie en zelfs niet met economie. Dit is gewoon politiek, beter gezegd de smalle marges van de internationale politiek.

Een grote bek heeft in de internationale politiek weinig zin als je geen machtsmiddelen hebt. Stom was de populistische doodverklaring van de trojka van IMF, EU en ECB door uw premier Tsipras. Nog stommer was het ongedekte plan om hervormingen terug te draaien, ontslagen schoonmakers weer in dienst te nemen en 2 miljard euro uit te trekken voor armoedebestrijding. De EU vindt u nu onbetrouwbaar.

Kwijtgescholden
Heeft u dan geen punt? Natuurlijk wel. De Griekse schuld van 175 procent van het bbp is onhoudbaar. In het Noorden is zeker oog voor de humanitaire crisis van Griekenland. Op termijn zal die schuld daarom ongetwijfeld deels worden kwijtgescholden. In zekere zin heeft u de pech dat de verkiezingen iets te vroeg kwamen. Binnenkort zou de laatste tranche van de lening worden overgemaakt. Daarna had u feitelijk veel meer speelruimte om over voorwaarden te onderhandelen.

Als Samaras was herkozen zou mogelijk nu al over die voorwaarden worden heronderhandeld. Samaras had aangetoond te willen hervormen, de economische weg omhoog was weer gevonden en in 2014 was Griekenland weer in staat op de internationale kapitaalmarkt te lenen.

Dat u zich niet met bluf en speltheorie bezighoudt, blijkt overigens niet uit het gedrag van uw regering. Volgens mij gokt die erop dat de EU uiteindelijk toegeeft aan de Griekse wensen omdat anders een Grexit dreigt. Die Grexit zou zo schadelijk voor de Unie en voor de wereldeconomie zijn, dat regeringen die gok niet zouden durven te nemen.

Afschrikwekkend
Ik denk dat dit een misvatting is. Voor ons is een Grexit draagbaar. Maar uw land belandt in de afgrond en bezwijkt onder nog hogere schulden omdat die in euro's genoteerd blijven. De drachme wordt niets waard en daarom wordt nu al 2 miljard euro per week van de bank gehaald.

De gevolgen van uw handelwijze zijn daarmee een afschrikwekkend voorbeeld voor populistische politici, ook in mijn land, die dreigen met het opzeggen van euro of EU. Daarom krijgt u ook geen steun van regeringen van landen als Italië en Spanje.

Tenzij u een deal met China en Rusland kunt sluiten is mijn advies om in te gaan op het voorstel van de EU. U vindt als nieuwbakken politicus vast wel een manier om dit de kiezer uit te leggen.

Oh ja, toen Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, werd gevraagd naar een mogelijke crisis met China, antwoordde ze: 'Ik maak geen ruzie met mijn bank'.

Hartelijke groet, Rob de Wijk

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden