'Eén op zeven Amerikanen leeft van de voedselbank'

(TROUW)

Niet voor iedereen is Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden. Eén op de zeven Amerikanen is afhankelijk van de voedselbank. Dit zijn 46 miljoen mensen, meldt Feeding America, een netwerk van 200 voedselbanken.

Van de families met een militair in hun midden is zelfs een kwart afhankelijk van de voedselbank. Militairen staan onderaan de salarisladder. Dat maakt het lastig om duur voedsel te kopen, zoals vlees, groenten, fruit en melkproducten. Kinderrijke gezinnen zijn extra de dupe.

Bob Aiken van Feeding America noemt de resultaten 'alarmerend'. "Heel wat Amerikanen moeten de afweging maken tussen het kopen van voedsel voor hun kinderen of het betalen van de huur." Honger is volgens Aiken niet aan specifieke uithoeken van het land gebonden.

Het komt ook niet alleen bij werklozen voor. Integendeel, mensen die bij de voedselbank aankloppen, zijn vaak harde werkers - ze worden alleen slecht betaald. Het zijn schoolbuschauffeurs, laboratoriummedewerkers, receptionisten en schoolconciërges. Ze zijn vaak hard geraakt door de crisis.

Ook in Nederland zijn steeds meer mensen afhankelijk van een voedselbank. Vorig jaar steeg het aantal huishoudens dat er aanklopt met 30 procent naar 35.000. Het totale aantal monden dat in Nederland van de voedselbank eet, is 85.000, ofwel één op de tweehonderd inwoners.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden