Een op vijf leraren heeft geen zin meer

Foto © ANP

Een op de vijf leraren in het voortgezet onderwijs staat met weinig plezier voor de klas. Deze groep voelt zich niet betrokken bij de school, is weinig gemotiveerd en heeft niet veel vertrouwen in het eigen kunnen. Hierdoor lopen de leraren een groter risico op een burnout, zegt Esther Canrinus, die volgende week op dit onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Canrinus ondervroeg ruim 1200 docenten en constateerde dat slechts 46 procent zich tevreden en competent voelt voor de klas. Hoe hoog dat percentage in andere beroepsgroepen ligt, heeft ze niet onderzocht.

Het uitgebreide takenpakket van de docent zou in haar ogen de oorzaak van de ontevredenheid kunnen zijn. "De meeste mensen worden nog altijd docent omdat ze met kinderen of jongeren willen werken, maar tegenwoordig is een docent ook heel veel tijd kwijt aan andere zaken, zoals vergaderingen en urenregistraties. Ze zijn misschien teleurgesteld in het beroep."

Opvallend genoeg hebben de ontevreden docenten hun klassen wel goed onder controle. Dat blijkt uit de meningen van leerlingen, die Canrinus voor haar onderzoek ondervroeg. "De leerlingen gaven aan dat de leraren op tijd beginnen met de les, goed orde kunnen houden en duidelijke instructies geven."

Dat klinkt positief, maar ze zet er vraagtekens bij. "Je hebt ook nog zoiets als enthousiasme. Een leraar moet een klas kunnen boeien. Het is maar de vraag wat voor docent je voor de klas hebt staan als deze ontevreden is of zich onprettig voelt. Ik kan me voorstellen dat die mensen gewoon maar strak lesgeven, zonder toeters en bellen."

Onderwijsbond AOb herkent de motivatieproblemen. Een woordvoerder schrijft die toe aan de kloof tussen personeel en bestuur op scholen. "Leraren die minder bij het onderwijs betrokken worden, zijn minder tevreden. Zij moeten meer zeggenschap krijgen over hun eigen vak. Nu nemen bestuurders vaak de besluiten, maar die hebben geen feeling met de onderwijsinhoud."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden