Eén op vijf bezuinigt op uitstelbare zorg

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het verhoogde eigen risico in de zorg werkt. Eén op de vijf Nederlanders stapte hierdoor vorig jaar minder snel naar de zorgverlener en dat is precies wat het kabinet wil.

Van onze redactie gezondheid en zorg

Vooral het bezoek aan de tandarts en fysiotherapeut werd uitgesteld, zo blijkt uit een onderzoek van bureau Newcom onder 1150 Nederlanders. Ook dit jaar is het verplicht eigen risico in de Zorgverzekeringswet gestegen, van 220 naar 350 euro. Hierdoor zal een kwart van de Nederlanders zorg uitstellen, voorspelt het onderzoeksbureau. Vooral lagere inkomens, beneden de 33.000 euro bruto, doen daarbij een stapje terug. Van deze groep zegt een derde afgelopen jaar al te hebben bezuinigd op zorg; voor dit jaar zou dat gelden voor de helft van de lagere inkomens.

Veel zorg waarvan wordt afgezien, valt niet of slechts deels onder de basisverzekering, zoals de tandarts of fysiotherapie. Maar wie naar de huisarts gaat, hoeft niet te vrezen dat dat bezoek ten koste gaat van het eigen risico. Kennelijk is dat weinig bekend, want ook hierop werd vorig jaar bezuinigd; door 15 procent van de 'zorgmijders'.

null Beeld

De kosten van de zorg houden sowieso veel mensen bezig, zo blijkt uit het onderzoek. Goedkopere zorg moet de prioriteit zijn voor dit jaar, vinden de ondervraagden. Een derde van hen zegt nu al moeite te hebben met het betalen van alle zorgrekeningen en slechts een op de vijf vindt het eigen risico van 350 euro acceptabel.

Eigen bijdrages in de zorg zijn in ieder geval niet populair. Zo vindt maar 8 procent het een goed plan om extra eigen bijdrages in te voeren voor langdurige zorg, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Maar nagenoeg de helft kan zich weer wel vinden in de 'eerstehulp-boete' van 50 euro die het kabinet voorstaat. Die 50 euro moet worden betaald als mensen direct naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis stappen, dus zonder tussenkomst van de huisarts. Dat levert een bezuiniging op van 24 miljoen op jaarbasis, vooral omdat zorg verleend door het ziekenhuis veel duurder is dan die van de huisarts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden