'Een op tien vmbo-scholieren potentiële crimineel'

(Novum) - Een op de tien vmbo-scholieren in Zuid-Holland is een potentieel crimineel. Deze leerling misdraagt zich minimaal eens per jaar ernstig binnen of buiten school. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving dat deze week verschijnt.

Bij de ernstige misdragingen gaat het om bedreiging van docenten, inbraak, verwonding of beroving. Hoewel onderzoeker Frank Wisman bezorgd is over het aantal potentieel criminele leerlingen wil hij niet alleen de negatieve uitkomsten benadrukken. "We stellen nu vast dat negentig procent van deze vmbo-leerlingen zich niet ernstig misdraagt. Als je bedenkt dat vmbo's vaak omschreven worden als het afvalputje van de samenleving, valt dat mee", zegt de onderzoeker in Trouw.

Ook zou uit het onderzoek blijken dat jongeren die zich misdragen vaak populair zijn. Verder zouden niet-criminele en criminele jongeren gemengd met elkaar omgaan. "Dat betekent dat veel leerlingen in aanraking komen met foute leeftijdsgenoten. Het zou goed zijn om leerlingen via sociale vaardigheidstraining te wapenen tegen groepsmechanismen die leiden tot wangedrag", licht Weerman in de krant toe.

Verder zouden de onderzoekers concluderen dat jongens zich meer misdragen dan meisjes en dat het probleemgedrag te maken heeft met weinig warmte thuis en met een slechte band met school. Aan het vier jaar durende onderzoek werkten twaalf scholen in grote en middelgrote steden mee. Veertig procent van de ongeveer tweeduizend ondervraagde leerlingen is allochtoon, schrijft de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden