'Eén op één', hangplek voor draaideur-BN'ers

Het moet voor 'Eén op één' (KRO-NCRV) een hels karwei zijn om elke avond een gast aan tafel te krijgen. De show die pretendeert 'journalistieke verdieping te geven aan de actualiteit van de dag' lijkt op een hangplek voor draaideur-BN'ers. Deze maand mocht Jan Mulder aanschuiven omdat hij in het belpanel zat van de tv-actie 'Geef om je hersenen.' Ja ja, dat was nog eens een actualiteitje.

Een week eerder was RTL-presentatrice Lieke van Lexmond aan de beurt. 'Ze deed op 5-jarige leeftijd al aan modellenwerk', meldde 'Eén op één' trots, 'speelde daarna in soaps en is nu succesvol jurylid in 'Everybody dance now'. Wat zal dit interview voor Eva Jinek een kwelling zijn geweest. Moet je nagaan: verdieping geven aan de actualiteit met iemand die al op 5-jarige leeftijd model was!

Annemarie van Gaal was natuurlijk ook weer van de partij. Van alle chronische BN'ers is zij toch wel de meest chronische. Ze was uitgenodigd om te praten over partneralimentatie. Waarom? Omdat Van Gaal twee keer is gescheiden en straks scheidende echtparen gaat begeleiden in RTL's 'Divorce hotel'. Je bent in Hilversum in een wip deskundige.

Bij gebrek aan nieuwswaardige gasten - wat wil je ook met zó veel talkshows in een land waar zó weinig gebeurt - wordt de actualiteit er vaak met de haren bijgesleept. Mensen komen bijvoorbeeld waarschuwen tegen iets wat zou kúnnen gebeuren : omvallende energiemaatschappijen (Wouter van Dieren), een onaantrekkelijk vestigingsklimaat (John Frentener van Vlissingen). Of ze blikken terug op een nare gebeurtenis die tóen alle media haalde: Yolande Kleiss over haar dochter Nienke, in 2000 gedood bij Schiedammer parkmoord. Of ze zeggen voor het laatst het kapitalisme de wacht aan, zoals Emile Roemer. En dat in een decor dat de warmte uitstraalt van een polikliniek.

Eén ding is wel verbeterd. Eva Jinek en Sven Kockelmann kijken al die onschuldige gasten ten minste niet meer zo vuil en agressief aan als waren het topcriminelen. Cameraopstelling en tafelschikking zijn nog wél steeds zo alsof er een verhoor plaatsvindt. Woensdag was Edwin de Roy van Zuydewijn de beklaagde en Kockelmann de officier van dienst. Terwijl het toch echt onze hanggroep-BN'er was die iemand wilde aanklagen. En wel niemand minder dan Beatrix zelf. "Is het niet een heel raar voorstel om Beatrix in de boeien te slaan?", informeerde Kockelmann. Dat was een goeie vraag. De reserve-prins, die sinds tien jaar als een duizend-dingen-doekje over elke talkshowtafel glijdt, leek het zelf ook nog niet helemaal te kunnen bevatten. "Ze hoeft niet de gevangenis in hoor, laat haar gewoon op Drakensteyn. Maar de waarheid moet wel boven water komen."

Wat is het geval? Beatrix schijnt onderzoeksrapporten over De Roy te hebben laten uitlekken naar diens toenmalige schoonvader en zwager. Maar met die 'zaak' waren de twintig minuten van 'Een op één' bij lange na niet om. Daarom maar een oude koe uit de sloot gehaald. "Waarom wilde prins Bernhard een BVD-onderzoek naar u?", vroeg Kockelmann. "Ik en mijn uitgevers (let op de volgorde, W.P.) hebben besloten daar nog niets over te zeggen. Er komt een boek." Kockelmann: "Wanneer?" De Roy: "Op het moment dat het verschijnt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden