Een op drie apen met uitsterven bedreigd

(Novum/AP) - Bijna een derde van alle apen en halfapen wordt met uitsterven bedreigd. Dat staat in een vrijdag uitgebracht rapport van de International Primatological Society (IPS). Als belangrijkste oorzaken noemt het rapport de vernietiging van het leefgebied van de apen, de commerciële jacht op hun vlees en de gewoonte hen als huisdieren te houden. Het rapport werd vrijdag in het Chinese Hainan gepresenteerd.

Alle overgebleven exemplaren van de 25 meest bedreigde soorten primaten zou je in één enkel stadion kwijt kunnen, zegt Russel Mittermeier van de World Conservation Union (IUCN), die aan het rapport heeft bijgedragen. De situatie is het meest bedreigend in Azië, waar het regenwoud in rap tempo verdwijnt en de illegale handel en jacht hoogtij vieren. Het meeste gevaar lopen de miss Waldron rode franjeaap uit West-Afrika, de witkoplangoer uit Vietnam en de Hainan-gibbon uit China, aldus het rapport. Van deze laatste soort zijn nog slechts zeventien exemplaren over. De Horton Plains slanke lori uit Sri Lanka is sinds 1937 slechts vier keer waargenomen.

In totaal zijn op dit moment 114 van de 394 soorten primaten als bedreigd geclassificeerd. Zes soorten zijn ditmaal voor het eerst in het tweejaarlijkse rapport opgenomen, waarvan twee pas in de afgelopen vier jaar zijn ontdekt. Aan de andere kant zijn er sinds de vorige editie ook negen apensoorten van de lijst afgehaald, ten teken dat pogingen om populaties te redden hun vruchten hebben afgeworpen. Mittermeier zei in de veronderstelling te verkeren dat met genoeg geld alle bedreigde soorten binnen vijf tot tien jaar buiten de gevarenzone zouden kunnen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden