SCP-onderzoek

Een op de vijf middelbare scholieren heeft een ziek gezinslid

Een op de vijf middelbare scholieren heeft een gezinslid dat langdurig ziek is. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 

De kinderen met een zieke ouder, broertje of zusje slapen slechter en zijn minder gelukkig dan leeftijdsgenoten. Ze zijn ook minder positief over hun eigen gezondheid. Een kwart vindt die ‘slecht’ of ‘redelijk’. Bij kinderen zonder zieke naaste is dat 17 procent. De studie is gebaseerd op een enquête onder 6500 scholieren, inclusief ruim 1700 met een ziek gezinslid.

In onderzoek uit 2013 werd de groep kinderen met een zieke naaste nog ingeschat op één op de tien. Onderzoeker Simone de Roos denkt dat dit nieuwe cijfer een completer beeld geeft. In het nieuwe onderzoek zijn alle kinderen meegeteld met een gezinsgenoot die langer dan drie maanden lichamelijk of psychisch ziek is.

 In het eerdere onderzoek werd ook gevraagd of de zieke hulp nodig had. Bovendien zijn er nu voorbeelden genoemd om de vraag te verduidelijken. “Een verslavingsprobleem telt bijvoorbeeld mee”, zegt De Roos. Ook autisme of een verstandelijke beperking zijn door de onderzoekers als ‘aandoening’ geteld.

Naaste

Een kwart van de kinderen met een zieke naaste heeft bijna dagelijks moeite om in slaap te komen. Bij leeftijdsgenoten is dat 13 procent. Kinderen uit een zorggezin ervaren bovendien minder steun van familieleden en klasgenoten.

Ze besteden ook meer tijd aan taken in het gezin, zoals helpen in het huishouden of bij zorg voor de zieke. Volgens de onderzoekers weegt de emotionele belasting echter zwaarder dan de druk van extra verantwoordelijkheden.

Kinderen uit eenouder- en stiefgezinnen en uit minder welvarende gezinnen hebben vaker te maken met een zieke naaste.

Lees ook: 

Hoe het is om op te groeien met een broer of zus met autisme: 

‘Jouw problemen zijn altijd kleiner dan die van de ander’

SCP: Participatiewet leidt niet tot meer baankansen

De Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot meer kansen op werk zoals de bedoeling was, stelde het SCP afgelopen november. Nu krijgt 8 procent van de bijstandsgerechtigden weer een baan, voorheen was dat 7 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden