CoronacrisisGeen bezoekers

Een op de vier musea vreest ten onder te gaan zonder extra hulp

Het Rijksmuseum is ook gesloten vanwege het coronavirus. Beeld ANP
Het Rijksmuseum is ook gesloten vanwege het coronavirus.Beeld ANP

De Museumvereniging waarschuwt dat een op de vijf musea eind april al in de financiële problemen komt door de langdurige sluiting. Een kwart van de musea, vooral kleinere, dreigt het einde van dit jaar niet te halen. De minister belooft hulp.

Minister Ingrid van Engelshoven van cultuur heeft toegezegd met extra maatregelen te komen om te voorkomen dat musea omvallen door de coronacrisis. Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, weet nog niet precies welke maatregelen dat zijn. “Maar we zijn in voortdurend overleg met het ministerie. Ik vind het positief dat de minister zo snel reageert en zie uit naar de invulling.” 

De alarmerende cijfers komen uit een enquête die de Museumvereniging onder de ruim vierhonderd leden hield. Door de sluiting lopen de musea samen elke week 10 miljoen euro aan publieksinkomsten mis. Het gaat niet alleen om misgelopen verkoop van toegangskaartjes, maar ook om inkomsten uit restaurants, museumwinkels en zaalverhuur. Er komt ook geld binnen via fondsenwerving.

 “Juist op die inkomsten hebben de musea ingezet om de teruglopende subsidiegelden te compenseren”, zegt Moll. Sinds de kredietcrisis is er zwaar bezuinigd. “Het lukt de musea nu om de helft van de inkomsten zelf te verdienen. Maar zo zijn ze wel afhankelijker geworden van een goed lopende economie.” 

Schort de huur niet op, maar scheld ’m kwijt

De minister besloot eerder de huur voor rijksmusea drie maanden op te schorten. Ook kunnen culturele instellingen subsidiegeld eerder krijgen. Maar dat is vooral het vooruitschuiven van het problemen, vindt Moll. En de honderden kleinere, veelal gemeentelijke musea zijn daarmee niet geholpen. 

Moll is dan ook blij dat Van Engelshoven inziet dat er meer nodig is. Ze pleit ervoor de huren van alle musea niet op te schorten, maar kwijt te schelden voor de komende zes maanden. “Vaak zijn de gebouwen in het bezit van de overheid en worden de huren met subsidiegeld betaald. Rondpompen van geld dus.”

Musea kunnen gebruikmaken van een aantal overheidsregelingen, maar zelfs daarmee dreigt, als de musea tot juni gesloten blijven, nog steeds een tekort van 80 miljoen. Het schrappen van de huur vermindert dat bedrag met 45 miljoen. Blijft over een tekort van 35 miljoen. 

Daarvoor moet een overbruggingsfonds komen. Moll stelt een bedrag van 55 miljoen voor. “Er is meer geld nodig, omdat er ook veel schade is, er gaan nu tentoonstellingen niet door. Door de recessie die er waarschijnlijk aankomt, zullen de bezoekersaantallen waarschijnlijk niet meteen weer op het oude niveau zijn.”

Lees ook:

Geschrapte festivals: jammer voor het publiek, desastreus voor professionals

Ook al zijn er grotere zorgen, het zou buitengewoon zonde zijn als ons rijke culturele leven nu onderuit zou gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden