Een op de tien Nederlanders werkt deels vanuit huis

Thuiswerken is populair: kostenbesparend en goed tegen de files. Maar er zijn ook nadelen. „Sommigen gaan thuis de plantjes water geven.”

De afgelopen jaren is thuiswerken steeds populairder geworden. Vandaag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst met cijfers over thuiswerken. Wat blijkt: een op de tien Nederlanders werkte in 2008 deels vanuit huis.

Thuiswerken wordt vaak geprezen. Het is een uitkomst tegen files en levert kostenbesparing op voor bedrijven. Joop Schippers plaatst kanttekeningen bij die veelgehoorde lofzang. Schippers is hoogleraar arbeids- en emancipatie-economie en verbonden aan de Organisatie voor strategisch arbeidsmarktonderzoek. De voordelen van thuiswerken zijn voor Schippers onmiskenbaar, maar er zijn ook nadelen.

Zo ligt vervreemding van collega’s op de loer als medewerkers ieder een andere helft van de week thuiswerken. Ook is volgens Schippers niet iedereen geschikt om individueel, zonder toezicht, aan de slag te gaan. „Sommige mensen gaan thuis de plantjes water geven of boodschappen doen. Een ander uiterste is dat ze juist weer te hard werken waardoor ze, zonder weten van de werkgever, een burn-out krijgen.”

Arbeidseconoom Schippers pleit daarom voor betere begeleiding van mensen die thuis werken. Daar zou de werkgever voor moeten zorgen. Volgens de hoogleraar is die begeleiding nu onvoldoende.

„Eerst maakten we een praatje bij de koffieautomaat, maar nu dat wegvalt moeten we op zoek naar nieuwe contactmomenten met collega’s. Bijvoorbeeld collectieve bijeenkomsten die ervoor zorgen dat de samenhang blijft bestaan en de werkgever op de hoogte blijft van eventuele problemen.”

Vakbonden zouden ook eens moeten kijken naar het begrip thuiswerken. Zo bestaat er nu wel een kilometervergoeding, maar kosten die een werknemer thuis maakt, bijvoorbeeld met printen, zouden ook vergoed kunnen worden.

Een ander punt zijn de arbeidsomstandigheden. Schippers: „De Arbo waarborgt goede arbeidsomstandigheden op kantoor, maar thuis niet. Wie is er verantwoordelijk als iemand de helft van de week thuis werkt,waar volop gerookt wordt?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden