Een op de tien jongeren krijgt te maken met jeugdzorg

Een foto gemaakt in Leeuwarden, een stad die hele goede wijkteams heeft voor jeugdzorg. Dat kost Leeuwarden veel geld, aangezien er veel achterstandskinderen wonen. De kinderen op de foto komen niet in het stuk voor en doen geen beroep op jeugdzorg. Beeld reyer boxem
Een foto gemaakt in Leeuwarden, een stad die hele goede wijkteams heeft voor jeugdzorg. Dat kost Leeuwarden veel geld, aangezien er veel achterstandskinderen wonen. De kinderen op de foto komen niet in het stuk voor en doen geen beroep op jeugdzorg.Beeld reyer boxem

Het aantal jongeren onder de 23 jaar dat jeugdzorg krijgt, is vorig jaar licht gestegen. In 2017 waren er bijna 420.000 jongeren met jeugdzorg, vorig jaar 428.000, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert.

Marco Visser

Daarmee krijgt ondertussen een op de tien jongeren in Nederland een vorm van hulp. Dat is een zware last voor gemeenten, zo bleek vorige week nog uit een onderzoek dat minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) naar buiten bracht. Driekwart is meer geld aan de zorg kwijt dan begroot.

Jongeren in midden Limburg en noordoost Nederland krijgen de meeste jeugdzorg. Gemiddeld 12,5 procent doet een beroep op jeugdzorg. Heerlen staat met 18,4 procent bovenaan. Een fors verschil met de gemeente waar jongeren de minste jeugdzorg krijgen. Dat is Edam-Volendam met 5,7 procent.

Oorzaken

Over de oorzaken zeiden onderzoekers vorige week dat de kosten vooral stijgen in gemeenten met relatief veel jongeren met een niet-westerse migratie-achtergrond en in gemeenten waar veel jongeren opgroeien op bijstandsniveau. Van de vier grootste gemeenten in Nederland heeft Utrecht het hoogste percentage jongeren dat jeugdzorg ontvangt (14,98 procent) en Den Haag het laagste (12,35 procent).

Het CBS keek ook naar jongeren die onder de reclassering vallen, een onderdeel van de jeugdzorg. De stedelijke regio’s Rijnmond, Utrecht-Stad, Amsterdam-Amstelland en Haaglanden scoorden de hoogste percentages.

Sinds 2015 is de zorg voor jongeren in handen van de gemeenten. Toen waren er nog 380.000 jongeren die jeugdzorg ontvingen. Dat het aantal sindsdien stijgt, kan komen doordat gemeenten de jongeren die de hulp nodig hebben beter weten te vinden. Een andere verklaring is dat de jeugdhulp wordt ‘opgerekt’. Daarmee wordt bedoeld dat steeds meer vormen van hulp onder jeugdzorg valt, zoals bijvoorbeeld kindercoaches of begeleiding bij dyslexie.

Lees ook:

Flinke tekorten voor jeugdzorg bij gemeenten | TROUW

Twee op de drie gemeenten komen fors geld tekort voor jeugdzorg, blijkt uit onderzoek. Minister Hugo de Jonge belooft dat er geld bijkomt.

De zieke jeugdzorg heeft dringend een injectie nodig | TROUW

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) maakt een dezer dagen gevoelige cijfers bekend over de miljoenentekorten in de jeugdzorg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden