Eén op de honderd heeft trage schildklier

Het UMCG in Groningen. © ANP Beeld
Het UMCG in Groningen. © ANP

Zonder het te weten heeft een op de honderd Nederlanders een verlaagde schildklierfunctie. Dat is veel meer dan tot nu toe in medische kringen werd aangenomen.

ANP/Redactie

Dat blijkt het het LifeLines-onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). LifeLines volgt de gezondheid van 165.000 inwoners van Noord-Nederland.

Mensen die een verlaagde schildklierfunctie hebben, ervaren in het begin weinig of geen klachten. Maar als de eerste klachten zoals vermoeidheid en obstipatie zich voordoen, is hun gezondheid al verder achteruit gegaan, blijkt uit het onderzoek.

Vroegtijdige opsporing is dus van belang, aldus het UMCG, opdat ernstiger gezondheidsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen. Een traag werkende schildklier leidt onder meer tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Vervolgonderzoek moet aantonen welke specifieke groepen mensen een grotere kans hebben op een vertraagd werkende schildklier.

LifeLines is een wetenschappelijk onderzoek van het UMCG dat 30 jaar lang de gezondheid volgt van inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden