Een op de drie verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie

Verpleegkundigen hebben van alle beroepen het meest te maken met ‘ongewenste seksuele aandacht’ in hun werk. Op plek twee en drie staan de verzorgenden en de gespecialiseerd verpleegkundigen. Beeld ANP XTRA
Verpleegkundigen hebben van alle beroepen het meest te maken met ‘ongewenste seksuele aandacht’ in hun werk. Op plek twee en drie staan de verzorgenden en de gespecialiseerd verpleegkundigen.Beeld ANP XTRA

Verpleegkundigen hebben van alle beroepen het meest te maken met ‘ongewenste seksuele aandacht’ in hun werk. Een op de drie verpleegkundigen heeft daar wel eens mee te maken, zo geven ze aan in een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Marten van de Wier

Op plek twee en drie staan de verzorgenden en de gespecialiseerd verpleegkundigen. Van hen komt grofweg een op de vier dit tegen op de werkvloer, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Van alle Nederlandse werknemers heeft gemiddeld 6 procent last van ongewenste seksuele aandacht van klanten.

Het aantal verpleegkundigen dat aangeeft te maken te krijgen met ongewenste aandacht is gestegen: in 2014 ging het nog 26 procent. “We zien in algemene zin een stijging, maar bij verpleegkundigen is die het grootst”, zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag. “Dat zou kunnen komen door een toename van ongewenst gedrag, maar ook door een toegenomen bewustwording.”

Jonge vrouwen

“Een op de drie, dat is veel”, reageert Patricia Ninaber, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hart en Vaatverpleegkundigen. “Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het is een beroep waarin veel jonge vrouwen werken. Tijdens je werk sta je dicht bij patiënten. Hierdoor kunnen patiënten wellicht het idee hebben dat ze alles kunnen zeggen of doen.”

Ninaber denkt dat ook het seksistische beeld van verpleegkundigen, bijvoorbeeld op beterschapskaartjes, niet helpt. “Daar staat dan een verpleegstertje op met een kort rokje en grote borsten, en de zin: ‘Laat je maar lekker verwennen’. Of met een grote spuit in de handen. Zo wil je niet gezien worden, als professional”, zegt Ninaber.

Ook intimidatie komt vaak voor in de zorg: de helft van de verpleegkundigen en artsen heeft daarmee te maken. Medewerkers van politie en brandweer hebben het vaakst te maken met pesten (een op de vier) of lichamelijk geweld (bijna de helft).

“We weten dat het gebeurt, maar toch blijven het cijfers om van te schrikken”, meldt vakbond FNV in een reactie. “Geweld en intimidatie zijn absoluut nóóit part of the job. Werkgevers moeten zich steeds blijven inzetten om de veiligheid van hun werknemers te garanderen.”

Lees ook:

Acteurs durven geen aangifte te doen van seksueel wangedrag

Bijna dertig klachten zijn binnengekomen bij het meldpunt voor seksueel wangedrag van de cultuursector. Geen van de melders was bereid om aangifte te doen, omdat dat niet anoniem kan.

Heineken erkent misbruik biermeisjes

Brouwer Heineken heeft nu ook zelf onderzoek laten doen naar zijn eigen ‘biermeisjes’. Die worden vaak geïntimideerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden