Eén op de drie lintjes gaat naar vrouw

Van onze verslaggeefster

amsterdam – Steeds meer vrouwen krijgen een lintje. Gisteren kregen 3746 mensen een onderscheiding. Bijna een derde daarvan is vrouw.

Het Kapittel voor de Civiele Orden denkt dat de toename van het aantal gedecoreerde vrouwen te danken is aan het project ’Lintje zoekt vrouw’, in gang gezet omdat het aantal vrouwen altijd ver achterbleef. Jarenlang bedroeg de groep vrouwen die bedeeld werd met een lintje slechts een kwart van het totaal. Het Kapittel hoopt dat de stijging nu echt door gaat zetten. Gisteren kregen 1282 vrouwen een lintje, 101 meer dan vorig jaar en tachtig meer dan in 2008.

Dit jaar was voor 4097 mensen een lintje aangevraagd. Ruim 10 procent van de voorstellen werd afgewezen. Wie vindt dat iemand een onderscheiding verdient, moet daarvoor een beargumenteerde aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag na akkoord door naar de commissaris van de koningin, die het weer doorstuurt aan het Kapittel. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. Koningin Beatrix ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Wie een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau krijgt, moet iets bijzonders hebben gedaan voor koningin, staat of maatschappij.

De jongste gedecoreerde was gisteren de 35-jarige Wouter Maas uit Opmeer, vrijwilliger bij popfestival Zomerpop, jongerencentrum Pardoes en het Kinderdorp. Onder de bekende Nederlanders die zijn onderscheiden zijn Chiel Montagne en Albert Verlinde, die Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zijn geworden.

Maartje van Weegen is Officier geworden, Sylvia Tóth Commandeur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden