Een op de drie internetters gebruikt cloud computing

Gebruik cloud computing Beeld Trouw
Gebruik cloud computingBeeld Trouw

Van alle internetters maakt inmiddels ruim één op de drie gebruik van 'cloud computing', een dienst voor het online opslaan en delen van bestanden en informatie. Vooral jongeren maken er veel gebruik van, als alternatief voor het opslaan van gegevens op de eigen computer. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Karin Timmerman

'Cloudruimte' wordt vaak aangeboden bij software op een tablet of smartphone. Cloudgebruikers hebben dan ook vaker een tablet of smartphone dan niet-gebruikers. Gebruikers van de dienst zijn doorgaans handiger met computers dan niet-gebruikers.
Het gros (90 procent) van de cloudgebruikers gebruikt de dienst voor de opslag van foto's. Ook worden tekstbestanden, spreadsheets en presentaties vaak geüpload. Hier gaat het om bijna twee derde van de gebruikers. Muziek, video's of e-books worden worden minder vaak geüpload.

Soort bestanden Beeld Trouw
Soort bestandenBeeld Trouw

Algemene voorwaarden
Een kwart van de gebruikers vindt de algemene voorwaarden die deze opslagdiensten uitgeven, te moeilijk. Wat de leverancier van de cloud kan en mag met je vakantiefoto's blijft voor veel gebruikers vaag. De grootste zorgen die bewuste niet-gebruikers hebben, is ook weer de veiligheid van hun bestanden en de privacy en de betrouwbaarheid van de aanbieders.

De moderne smartphone kan bijna niet zonder koppeling met de cloud. Dat accepteren de gebruikers meestal zonder veel nadenken. Het gebruiksgemak van een cloud weegt veelal op tegen de eventuele bezwaren. Apple-gebruikers moeten bijvoorbeeld wel gebruik maken van de iCloud als ze hun muziekverzameling in iTunes zowel op hun computer als op hun iPhone willen beluisteren.

Naaktfoto's
De betrouwbaarheid van de iCloud kwam onlangs in het geding toen naaktfoto's van Amerikaanse beroemdheden werden verspreid over internet. De iCloud zou zijn gekraakt waarna de foto's in het publieke domein terecht waren gekomen. Het zou daarbij gaan om foto's die al lang geleden gewist waren, maar die een hacker toch weer boven water wist te krijgen. Het is onduidelijk hoe dat precies heeft kunnen gebeuren en Apple ontkent dat ze iets met de zaak te maken hebben.

Het is nog niet mogelijk om de trend weer te geven over het aantal cloudgebruikers toe- of juist afneemt omdat het de eerste keer is dat het CBS dit onderzoekt. Clouds lijken niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, en smartphone- en tabletfabrikanten doen er veel aan om zoveel mogelijk klanten in hun 'informatiewolk' te krijgen. Dat veel mensen niet precies begrijpen hoe een cloud werkt, of die veilig is en wat precies de voorwaarden zijn, lijkt voor de meeste gebruikers niet relevant.

Problemen bij gebruik Beeld Trouw
Problemen bij gebruikBeeld Trouw
Redenen om wel of juist niet gebruik te maken van cloud Beeld Trouw
Redenen om wel of juist niet gebruik te maken van cloudBeeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden