Een oosterse markt in Twente met zo hier en daar een allochtoon?

HENGELO - Nadat soortgelijke projecten in Utrecht, Amsterdam en Deventer zijn mislukt, lijkt de gemeente Hengelo er met horten en stoten toch in te slagen om een Oosterse markt van de grond te tillen. Al is het nog maar de vraag of ondernemers van buitenlandse komaf wel de boventoon gaan voeren op de als werkgelegenheidsproject voor allochtonen opgezette Oosterse markt.

Het winkelwarenhuis komt in het naburige Enschede. Dat was al afgesproken toen de twee Twentse steden nog van plan waren met elkaar te fuseren.

Met het op het allerlaatste moment vinden van huurders voor de Oosterse markt, lijkt de Hengelose PvdA-wethouder M. de Waal haar politieke leven te hebben gered. De wethouderszetel van De Waal maakte slagzij, omdat er de afgelopen jaren al meer dan twee miljoen gulden overheidsgeld in het allochtonenproject is verdwenen, terwijl het gros van de beoogde deelnemers nog steeds werkloos thuis zit.

Dat het miljoenenproject op een schandaal dreigde uit te draaien, heeft te maken met in de aanloopfase gemaakte blunders. De gemeente Hengelo had de scholing van de ruim 30 aspirant-ondernemers van buitenlandse komaf uitbesteed aan het het Twents MBO-College. Het projectmanagement werd in handen gegeven van Glasstad BV. De directie van Glasstad ging meer dan voortvarend te werk. Er werd in de Markstraat in Enschede een pand gehuurd voor 360 000 gulden per jaar, terwijl de werkelijke huurwaarde door plaatselijke makelaars op circa 240 000 gulden werd geschat. Een blunder die het project al in de embryonale fase leek te doen mislukken. Welke startende ondernemer is er immers in staat een vierkante meterprijs van ruim 300 gulden te betalen?

Ondertussen lacht de eigenaar van het pand, de Amsterdamse onroerend-goedmagnaat Van den Kronenberg, in zijn vuistje. “Een stel softies heeft zich laten knippen en scheren door Van den Kronenberg. Zelfs een slechte makelaar had nog een ton van de huurprijs kunnen afpraten”, zegt een Enschedeër die goed thuis is op de lokale markt van onroerend goed.

Terwijl er nog geen enkele huurder was gevonden, gaf Glasstad als klap op de vuurpijl ook nog eens opdracht voor een verbouwing van anderhalf miljoen gulden. Het gevolg laat zich raden. Glasstad was niet bij machte de aannemer en onderaannemers te betalen, temeer omdat de gemeente Enschede en de Rabobank slechts bereid zijn met een lening over de brug te komen als de Oosterse markt voor drie-kwart is verhuurd.

Om te voorkomen dat de hoofdaannemer failliet zou gaan, omarmde de gemeente Hengelo het project opnieuw. Van de aanneemsom van circa 1,5 miljoen, is momenteel circa vier ton nog niet betaald. De architect, de hoofdaannemer en een installatiebedrijf uit Hengelo zijn inmiddels een gerechtelijke procedure tegen de gemeente begonnen om hun geld alsnog te krijgen. Hengelo was weliswaar niet de opdrachtgever voor de verbouwing, maar heeft volgens de gedupeerde ondernemers in correspondentie wel de indruk gewekt dat het met de betaling wel goed zou komen.

Ondertussen is er al twee jaar huur betaald (ruim 7 ton) zonder dat er ook maar een tropische vrucht op de Oosterse markt is verkocht. De Stichting Multi Cultureel Centrum, dat de exploitatie van het aan de kant geschoven Glasstad heeft overgenomen, is niet in staat om de huur voor het eerste kwartaal van dit jaar te betalen. Maar de Hengelose wethouder De Waal wist de lokale politiek woensdag zo ver te krijgen nog eens een lening van 96 000 gulden in het project te steken, waarmee de huur van het pand voorlopig kan worden betaald. Daarmee komt het totale risico dat Hengelo loopt op bijna drie ton.

De Waal rechtvaardigde het verzoek om opnieuw geld in de Oosterse markt te pompen met de verklaring, dat er alsnog huurders zijn gevonden voor het 920 vierkante meter grote pand. Een landelijke winkelketen zou zelfs de helft willen huren en bereid zijn om allochtonen in dienst te nemen. Op het aantal ondernemers van buitenlandse komaf dat op de Oosterse markt werk zal vinden, wil de wethouder zich echter niet vastleggen. Ze geeft ruiterlijk toe wat dit betreft 'concessies' te moeten doen om het 'slecht weer-scenario' te doen slagen. Toekomstige huurders, die eigenlijk een veel te hoge huurprijs gaan betalen, kunnen volgens de wethouder ter compenstatie personeel aannemen waarvan het salaris deels wordt gesubsidieerd. Maar hoeveel van deze 'Melkert-banen' naar allochtonen zullen gaan, is volstrekt onduidelijk.

Dit tot woede van voorzitter D. Boswinkel van de Platform Buitenlanders Hengelo. Boswinkel vreest dat de Oosterse markt in Enschede straks vooral een aangelegenheid voor blanken wordt en de oorspronkelijke doelgroep wordt overgeslagen. De vraag of hij van mening is, dat Hengelo de allochtonen laat vallen om haar eigen hachje te redden, beantwoordt hij met een volmondig 'ja'.

Boswinkel: “Vanuit het oogpunt van de gemeente wel begrijpelijk, maar van de oorspronkelijke doelstelling - kansarme allochtone werklozen aan een baan helpen - lijkt zo niets terecht te komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden