Een onthoofd skelet in de straat

Wegwerkers stuitten vorige week op een skelet toen ze de Utrechtse Marnixstraat een opknapbeurt gaven. Inmiddels graaft een team van archeologen een verloren gewaand kartuizerklooster uit de veertiende eeuw op.

Een archeologe veegt met een troffel voorzichtig zand van een onthoofd skelet. Vlak langs haar raast het verkeer over de Marnixstraat, de drukke verkeersader die de Utrechtse wijken Zuilen en Ondiep scheidt.

„Het is een mooie tegenstelling”, zegt Caroline den Hartog, projectleidster van de opgraving. „Het klooster is van de kartuizerorde Nova Lux. De monniken die daar woonden, leefden in alle rust en stilte en nu ligt daar een druk verkeersplein overheen.”

Dat op deze plek tussen 1392 en 1580 een klooster van de zeer sober en teruggetrokken levende kartuizerorde heeft gestaan, wisten de archeologen wel. De boerderij en het poortgebouw die erbij hoorden, staan immers nog langs de Marnixstraat. Maar Den Hartog ging ervan uit dat met de aanleg van het verkeersplein alle resten van het klooster zouden zijn weggevaagd. Dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.

Een grote grijper schraapt over de grond tot het bruine zavel zichtbaar wordt, de grondlaag waarin het klooster ligt. De archeologen trekken met touwtjes lijnen langs de muren die ze hebben gevonden en tekenen op een bord wat ze nog verwachten te vinden. „Het is altijd spannend om al gravend te zien of die verwachting klopt”, zegt Den Hartog.

Truus Grip staat naar het werk te kijken. Ze woont al haar hele leven in de buurt en ging zestig jaar geleden als klein meisje naar de school die in de oude boerderij gevestigd was. „Die school heette ’het klooster’. Toen had ik geen idee waarom dat zo was”, vertelt ze. „Mijn oudere broer vertelde vroeger ook dat er een onderaardse gang moest zijn die van hier tot bijna in de stad liep.”

Die gang is nu vermoedelijk gevonden. Den Hartog: „Het is een watertunnel die van de Vecht naar het klooster liep om de monniken die er woonden van water te voorzien”.

Behalve die watertunnel zijn er muren gevonden van de kerk, graven van monniken, een kloostergang en kluisjes (huisjes) waarin de kartuizermonniken ieder afgezonderd woonden. René de Kam, als historicus werkzaam bij de gemeente Utrecht, vindt het prachtig. „De vondst vertelt de inwoners van Utrecht een verhaal over hun stad en wij historici krijgen zicht op een stukje geschiedenis waar we weinig van weten”.

Het team van archeologen kan nog anderhalve week verder graven. Dan moet het klooster in kaart gebracht zijn en dan worden de vondsten verder onderzocht. De wegwerkers kunnen dan weer verder met hun klus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden