Een ongeduldig doe-mens met idealen

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Anton Westerlaken moest december vorig jaar al vanwege ziekte zijn bestuursfunctie in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis neerleggen. In dat ziekenhuis overleed de oud-vakbondsbestuurder afgelopen vrijdag. Hij werd 62 jaar.

Westerlaken trad in 1992 aan als voorzitter van het CNV. In die tijd dreigde de vakcentrale onzichtbaar te worden naast de grotere FNV. Met Westerlaken haalde het CNV iemand binnen die wist hoe hij in de publiciteit moest komen. Zo begeleidde hij in 1990 tijdens een protestmars tegen verslechtering van de WAO en Ziektewet de demonstranten op zijn geliefde motor. De motor deed hij later weg. Hij had al een auto, en allebei was overdaad. Bovendien was het nog eens slecht voor het milieu ook.

Dat Westerlaken wel raad wist met publiciteit, bewees hij al kort na zijn aantreden toen hij het idee opperde om vijf jaar lang de lonen te bevriezen. Het uitgespaarde geld wilde hij onder meer steken in onderwijs. Een valse start voor de nieuwe voorzitter, vonden veel bestuursleden van het CNV. Dat lieten ze hem weten ook. Maar bang voor kritiek was de boerenzoon uit het Gelderse Zuilichem niet.

Hij wilde kritisch en onafhankelijk zijn, maar was ook gericht op samenwerking. Met de FNV bijvoorbeeld, al zette het CNV zich begin jaren negentig af tegen de grote broer, vooral omdat de christelijke vakcentrale onzichtbaar dreigde te worden. In die jaren verloor het namelijk ook zijn relatie met de christelijke werkgevers die waren verenigd in het NCW. Het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond fuseerde in 1996 met het VNO.

Westerlaken zorgde ervoor dat de band met de FNV verbeterde. Samen streden zij tegen het beleid van het eerste paarse kabinet. "Het paarse gif sijpelt door het gebouw van de sociale zekerheid", zei hij een jaar na zijn aantreden.

De eigenzinnige voorzitter keerde zich al jaren tegen de afbraak van de verzorgingsstaat en de afname van solidariteit met de zwakkeren in de samenleving. Dat kwam bij hem voort uit een sterke geloofsovertuiging. Westerlaken was lid van de Gereformeerde Bond.

Zijn karakter zorgde ook voor weerstand binnen het CNV. Zo kwam Westerlaken hard in botsing met de ambtenarenbond CFO toen hij akkoord ging met een miljardenbezuiniging bij de overheid. De politiebond ACP riep hem zelfs op af te treden omdat hij geen goede manager zou zijn.

De politiebond was nota bene de vakbond waar hij in 1979 als 24-jarige actief was als bestuurder. Westerlaken stond binnen het CNV bekend als een typisch doe-mens en een keiharde werker. Hij was ongeduldig, openhartig en zat vol idealen. De Evangelische Volkspartij (opgegaan in GroenLinks) en het CDA polsten hem beide vergeefs voor een baan in de politiek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden