Een onderkoning achter de tralies

De Indonesische parlementsvoorzitter Akbar Tandjung, onderkoning uit het corrupte Soeharto-tijdperk, zit in de cel wegens corruptie. Een streek van zijn rivale Megawati Soekarnoputri, beweert Tandjung zelf.

JAKARTA - Tot diep in de nacht was het donderdag in Akbars cel een komen en gaan van aangeslagen Golkar-leden. Tandjung's advocaten bleven onderhandelden met de aanklagers. Ze bestelden zelfs een bus met 'boze aanhangers', die voor flink wat herrie zorgden.

De voorbijgangers op straat juichten. Eindelijk verdwijnt er een onderkoning uit het corrupte Soeharto-tijdperk achter de tralies.

Maar de inrekening verdient geen democratische schoonheidsprijs. De partij van president Megawati stuurde op deze arrestatie aan. Ze stelde justitie zelfs een ultimatum. Daar tilt in Indonesië overigens niemand zwaar aan. ,,In Indonesië gaat het om de macht en het recht van de sterkste'', zegt politicoloog Arbi Sanit.

Donderdag zou het parlement stemmen over de vraag of er een enquêtecommissie moet komen naar het verdwijnen van 4,4 miljoen euro uit het staatsfonds Bulog. Akbar Tandjung wordt ervan verdacht dit geld in 1999 naar de verkiezingspot van zijn partij te hebben doorgesluisd. Maar het parlement stelde op verzoek van Mega's partij de stemming tot nader orde uit.

,,We willen justitie niet voor de voeten lopen'', zegt een woordvoerder van de partij van Megawati. Dat zag de partij ten tijde van de afzettingsprocedure tegen ex-president nog heel anders. Wahid werd door het parlement aangepakt terwijl justitie hem had vrijgesproken.

Megawati's partij -de grootste in het land- wíl helemaal geen enquêtecommissie. Net zoals de meeste partijen dat niet willen. Volgens de kiescommissie hebben bijna alle partijen in 1999 geld uit het Bulogfonds gehaald. Voor miljarden moet er zijn gestolen. De Indonesische justitie weigerde eerder de zaak te onderzoeken.

Maar Akbar nu wél aan justitie overlaten baart de partijen ook zorgen. Stel dat de parlementsvoorzitter voor de rechter doorslaat. Waarnemers verwachten dat er daarom een deal tussen Megawati en justitie wordt gesloten.

Dat Akbar in de cel zit, geeft het parlement de ruimte om de enquêtecommissie af te blazen. Justitie zal na verloop van tijd het dossier wel wegens 'gebrek aan bewijs' sluiten.

Golkar-voorman Akbar zal degene zijn die beschadigd uit het politieke steekspel komt. Dat komt president Megawati niet slecht uit. Verschillende Golkarleden wilden bovendien ook van hem af.

In de tussentijd beraadt Golkar zich op zijn positie in de regering. De partij overweegt uit woede over de arrestatie de ministers terug te trekken. Megawati moet dan op zoek naar een andere coalitiegenoot. Waarschijnlijk wordt dat de moslimpartij van vice-president Hamzah Haz. Maar Golkar in de oppositiebankjes is een groot gevaar voor het voortbestaan van de regering.

Maar Akbars partij snapt dat opstappen het imago beschadigt. Het volk zou wel eens kunnen denken dat de partij echt corrupt is. Over twee jaar zijn er verkiezingen.

De kleine partijen in het parlement vinden de huidige politieke discussie buiten proporties. ,,Laten we debatteren over de veertig miljoen werklozen, de schuldsanering en de slechte economische vooruitgang. Door al dit gekrakeel vallen we straks nog dieper in de financiële crisis'', zei een parlementariër.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden