Implant Files

Een omstreden implantaat in je borst. Houden of weghalen?

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Zolang er geen Europees keurmerk is, mogen de siliconen borstimplantaten van het merk Allergan in Nederland niet meer worden gebruikt. Dat zorgt voor ophef.

Barbara Vollebregt

Als ik had geweten hoeveel problemen ik met de siliconen borstimplantaten zou krijgen had ik ze nooit genomen”, zegt de 57-jarige Hanne de Bruijn. Vanwege borstkanker liet ze in het ­najaar van 2011 een van haar borsten amputeren. “De artsen adviseerden voor de reconstructie een siliconen borstimplantaat. Ik had mijn twijfels, maar werd gerustgesteld: er kon niets gebeuren”, legt De Bruijn uit.

In 2013 werd de Limburgse ziek. “Ik was moe, had last van mijn ogen en zenuwpijn in mijn benen”, zegt ze. Na een bezoek aan de huisarts, een psycholoog, een kno-arts en een internist kwam ze terecht bij Jan Willem Cohen Tervaert, hoogleraar interne geneeskunde en immunologie aan de Canadese University of Alberta. “Uit een bloedtest bleek dat er veel antistoffen tegen siliconendeeltjes in mijn ­lichaam zitten. Die duiden op het ASIA syndroom, een auto-immuunziekte die is ontstaan doordat mijn borstimplantaat bleek te zweten”, zegt De Bruijn. Via crowdfunding spaarde ze geld bij elkaar om het implantaat te laten verwijderen. De klachten werden minder maar de auto-immuunziekte blijft.

Hanne de Bruijn Beeld *
Hanne de BruijnBeeld *

Twee soorten

Hanne de Bruijn is een van de 200.000 vrouwen in Nederland met een borstimplantaat. Er zijn vele soorten borstimplantaten, maar van die met siliconen zijn er grofweg twee te onderscheiden. De eerste soort is glad en de tweede is ruw. De laatste is zo populair omdat de kans op verkapseling, als weefsel van binnenuit vastgroeit aan het implantaat, kleiner is.

“Van alle borstimplantaten in Nederland is zo’n 95 procent gemaakt van siliconen met een ruwe buitenkant en daarvan is een ­aanzienlijk deel afkomstig van fabrikant Allergan”, zegt Marc Mureau, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Plastisch chirurgen moeten op zoek naar een nieuwe leverancier, de voorraad die nog in de ziekenhuizen lag, is teruggestuurd.

De ruwe siliconen borstimplantaten verloren onlangs hun Europese (CE) keurmerk doordat de fabrikant niet de nodige aanvullende informatie kon geven aan het Franse bedrijf dat het keurmerk uitgeeft. Zonder keurmerk mogen de ruwe borstimplantaten in heel Europa niet meer worden gebruikt. Het zou in eerste instantie gaan om ontbrekende technische informatie over het product. Maar nu een link is gelegd tussen de borstimplantaten en een verhoogde kans op het krijgen van de zeldzame vorm van lymfeklierkanker ALCL, betreft het ook de verantwoording van het ­bedrijf. Allergan krijgt drie maanden om dit ­beter te onderbouwen. Daarna volgt een nieuwe beoordeling.

Een borstimplantaat van het merk PIP op archiefbeeld. Beeld AFP
Een borstimplantaat van het merk PIP op archiefbeeld.Beeld AFP

Vieze smurrie

Er is dus geen sprake van een nieuw gezondheidsrisico. Iets wat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt. Over de link met de zeldzame vorm van lymfeklierkanker zegt de inspectie: “De ziekte is zo zeldzaam dat niet met zekerheid is te zeggen dat het niet ook voorkomt bij vrouwen met gladde implantaten.” Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is de kans dat een vrouw met ruwe siliconen borstimplantaten ALCL krijgt 1 op 7000.

Dr. Linda Visser van de privékliniek Arenborghoeve ziet de siliconen implantaten het liefst ­helemaal verdwijnen. “Het is vieze smurrie”. Visser had in het verleden een patiënte die al twintig jaar siliconen borstimplantaten droeg. “Ze was vermoeid en hoewel ze als sportdocent veel trainde, kon ze een kind van 6 jaar niet meer bijhouden op de fiets”, aldus Visser. “Haar implantaat was gescheurd en ik heb dat verwisseld voor een exemplaar met daarin zoutwater en een verdikkingsmiddel, een ­suiker. Ik zag haar binnen een week zo ­opknappen dat ik deze prothese bij voorkeur ben gaan gebruiken en sinds halverwege 2016 ­helemaal geen siliconen implantaten meer ­gebruik”, aldus Visser.

Ze vervolgt: “Ze veroorzaken klachten waarvan een huisarts algauw zegt dat je het een beetje rustiger aan moet doen. Symptomen zijn vaak: extreme vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, concentratiestoornissen enzovoorts. Er wordt niet vaak een link gelegd tussen soortgelijke klachten en ­siliconen prothesen. Gelukkig lijkt dat nu te veranderen”, zegt Visser. “Als je ze verwijdert, knappen vrouwen zo op. Dat is genoeg voor mij om de siliconen implantaten af te raden.”

Na berichten in Trouw en het televisieprogramma ‘Radar’ over gezondheidsproblemen door implantaten heeft minister voor medische zorg Bruno Bruins een actieplan aangekondigd om de controle op de implantaten te verscherpen. Meldpunten en inspectiediensten krijgen extra middelen om controles uit te voeren en een voorlichtingscampagne moet artsen en patiënten beter op de hoogte ­brengen van de risico’s van implantaten. Een verbod op bepaalde implantaten gaat volgens Bruins te ver. “Ook borstvullingen kunnen de levenskwaliteit van mensen namelijk verbeteren”, aldus Bruins.

Deborah Ligtenberg Beeld *
Deborah LigtenbergBeeld *

Onrust

Deborah Ligtenberg (48) uit Amersfoort is blij dat de overheid de implantaten beter zal controleren. Ze heeft in 2010 ook de implantaten van Allergan laten inbrengen.“Ik ben niet bang, maar ik wil wel meer weten over de risico’s”, aldus Ligtenberg.

Namens Borstkankervereniging Nederland spreekt ze veel met andere vrouwen die de borstimplantaten ook dragen. “Er moet ook meer onderzoek naar worden gedaan, want de onduidelijkheid zorgt bij heel veel vrouwen voor onrust”, zegt ze. “Laatst sprak ik een ­mevrouw van 60 die wat vermoeid was de ­laatste tijd. Ze was meteen bang dat er iets mis was met haar implantaat; dat is geen prettig gevoel”, zegt Ligtenberg. Zelf blijft ze er koel onder. Ze lacht: “Ik heb ­geluk dat ik zo nuchter ben”.

De Amersfoortse geeft toe dat haar rust ook zit in de vergelijking met haar situatie vóór de operatie. Ze is drager van een gen waarmee ze 80 procent kans heeft borstkanker te krijgen. “Ik kon weinig anders doen dan preventief mijn borsten laten verwijderen. Het voelde voor mij echt als kiezen tussen leven en dood”, legt Ligtenberg uit.

Ze wilde voor de reconstructie van haar borsten graag lichaamseigen weefsel laten gebruiken. “Maar in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis werd een siliconen implantaat aangeraden”, aldus ­Ligtenberg. “Als ik het opnieuw zou doen, had ik waarschijnlijk verder geshopt en gekeken waar ik met mijn eigen weefsel een borstreconstructie zou kunnen doen. Maar ik heb geen spijt. Ik ben ook niet bang. Voor de ­operatie had ik veel meer kans op ellende.”

Lees ook:
Veelgebruikt Iers borstimplantaat uit de handel door Frans ingrijpen

Ziekenhuizen in Nederland hebben een acuut probleem doordat Frankrijk borstimplantaten van de markt heeft gehaald.

Met siliconen borstimplantaten is nog altijd van alles mis

De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseert artsen om te stoppen met een veelgebruikt type borstimplantaten, omdat deze een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken.

Lees meer over de Implant Files op trouw.nl/implantfiles

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden