’Een omgebouwde man neem ik wellicht wel aan’

Bureau Discriminatiezaken overweegt een klacht tegen Cisca Dresselhuys. Ze zou onterecht mannen weren op de redactie van ’haar’ Opzij.

Perdiep Ramesar

Een man is geen vrouw, want een sopraan is geen bas. Dat antwoordt hoofdredacteur Cisca Dresselhuys (64) van het feministisch maandblad Opzij op de vraag waarom zij geen mannen op haar redactie wil. Het gaat volgens haar om de feministische levenshouding die een man ’beslist’ niet bezit, puur omdat hij een man is.

„Een man kan nooit invoelen wat die feministische levenshouding behelst. Die man heeft gewoon alle kansen gehad en kan zich niet voorstellen hoe moeilijk het is om een positie te verwerven na een jarenlange strijd”, zegt Dresselhuys.

De feministe kwam een paar jaar geleden al in opspraak, omdat zij geen vrouwen met een hoofddoek op de Opzij-redactie wil. Het doekje is volgens haar een ’symbool van vrouwenonderdrukking’.

Nu overweegt het Bureau Discriminatiezaken Hollands-Midden en Haaglanden een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling omdat Opzij mannen zou weren. Het bureau heeft een onderzoek gedaan naar aanleiding van een anonieme klacht. Dresselhuys weet niet wat die klacht inhoudt: „Vaststaat dat ik nooit een mannelijke sollicitant op gesprek heb gehad en dus ook niet weet wie heeft geklaagd en ook niet kan zeggen waarom.”

Het is geen kwestie van journalistieke vaardigheden: „Mannen kunnen óók heel goed schrijven, maar het feminisme ontbreekt. Als ik op een vacature op de redactie tachtig brieven krijg, waarvan vijf mannelijke sollicitanten, dan geef ik voorkeur aan de 75 vrouwen, want die verdienen nog steeds een extra kans. En waarom zou ik een man aannemen als ik een vrouw kan krijgen. We leven in een wereld waarin de mannen het onterecht nog steeds voor het zeggen hebben. Opzij is opgericht voor en door vrouwen, als bewijs dat vrouwen zich op alle maatschappelijke terreinen bewegen.”

„Het is overigens niet zo dat er helemaal geen mannen meewerken aan Opzij. We hebben lang vormgevers, tekenaars en gastschrijvers van het andere geslacht gehad, en dat blijft ook zo. Alleen niet op functies waar de inhoud wordt bepaald.”

De advocaat van Dresselhuys geeft in een officieel verweer aan dat hier de Grondwet – het recht op gelijke behandeling – niet wordt overtreden. „Ik word toch ook niet aangenomen voor een SGP-blad omdat ik niet geloof”, aldus de beklaagde. Dus, een vaste redacteur van Opzij moet altijd een geboren vrouw zijn? „Misschien wil ik er best over nadenken om een man die is omgebouwd tot vrouw aan te nemen. Je weet nooit wat al die hormonen met zo’n man kunnen doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden