Een 'Oh' na een scheetje is niet genoeg

JANN RUYTERS

Mannenharten

Regie: Mark de Cloe.

Met Jeroen Spitzenberger, Daan Schuurmans, Georgina Verbaan.

**

In 'Mannenharten' is het bijna kerstmis. De film opent met Jeroen Spitzenberger die op een hippe racefiets een kerstboom vervoert die hij naar zijn liefje (Katja Herbers) brengt. Omdat hij door die boom voor zijn hoofd niets kan zien, zwalkt hij over de bruggen in Amsterdam, bijna in een gracht duikend, hakend in de tramrails. Wat eerst een beetje flauw is, wordt toch nog grappig omdat regisseur Mark de Cloe de fietstocht erg lang laat duren. Alleen dat rekken van een malle situatie blijft niet de hele film goed werken.

In deze remake van een Duits kassucces, de eerste publieksfilm van de talentvolle Mark de Cloe, volgen we zeven mannen die sporten in dezelfde sportschool en allemaal nog niet zo goed weten wat, of beter welke vrouw ze willen. En als ze het al wel weten, dan wil de vrouw hen niet. Spitzenberger speelt Wouter, type gebreide trui, twaalf ambachten en dertien ongelukken, tot zijn vriendinnetje zwanger wordt. Snelle jongen Daan Schuurmans gaat bijna trouwen met Hadewych Minis, tot zijn aanstaande bruid zomaar een scheetje laat op de bank en hij op de blije yogajuf valt. Teun Kuilboer gaat bijna scheiden van Georgina Verbaan tot zij het met een ander aanlegt en hij die rivaal in de krokodillenvijver van Artis gooit.

'Mannenharten' mikt op de vertedering om mannen die net als kinderen zijn, maar wat mist zijn de droge dialogen die inspiratiebronnen 'Alles is Liefde' en 'Alles is Familie' wel grappig maakten. Goede actrices als Katja Herbers, Hadewych Minis en Georgina Verbaan, die in andere films de lach aan hun kont hebben hangen, grimassen nu door te slappe, voorspelbare, soms van eerdere films geleende grappen heen. Het 'Oh' van Minis na haar scheetje vormt een hoogtepunt, maar dat is niet genoeg.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden